«El jutge li ha retirat el passaport i l’obliga a comparèixer cada setmana en seu judicial a Madrid».
x Comunicació 21
El periodista i escriptor turc-suec Hamza Yalçin va sortir dijous al vespre del centre penitenciari de Can Brians en llibertat provisional, després de gairebé dos mesos detingut. El titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de l’Audiència Nacional espanyola, Ismael Moreno, va decretar la mesura mentre es tramita la petició d’extradició emesa pel Govern de Turquia pels suposats delictes de formació i direcció d’organització terrorista. Com a mesures cautelars se li ha retirat el passaport i haurà de comparèixer setmanalment mentre es dirimeix.
El magistrat ha valorat que Yalçin comptés amb domicili a Barcelona facilitat pel PEN Català i l’Ajuntament. Finalment, però, per recomanació del jutge, el periodista s’allotjarà a Madrid per esperar la decisió definitiva sobre la seva extradició.
La sol·licitud de llibertat provisional presentada pels seus advocats destacava l’absència del requisit de doble incriminació, la seva condició de refugiat o asilat, i l’existència real, en cas d’extradició, que pugui ser sotmès a tortures, a un procés mancat de les mínimes garanties del dret de defensa i a un tracte inhumà o degradant.
Yalçin va ser detingut el 3 d’agost a l’aeroport del Prat per la policia espanyola en execució d’una ordre de recerca i captura de la Interpol a instàncies del Govern turc, que acusa el periodista i escriptor d’injuriar el president Tayyip Erdogan en algun dels seus articles i de pertànyer a una organització terrorista. El 24 d’agost, l’Audiència Nacional va desestimar la petició de llibertat perquè no havia pogut demostrar cap vincle ni arrelament a Catalunya.
Des de la detenció de Hamza Yalçin, diverses associacions i entitats havien reclamat el seu alliberament. A principis de setembre, el PEN Català i el Col·legi de Periodistes de Catalunya van promoure un manifest en aquest sentit que ha rebut el suport de més de 13.000 persones i entitats. A més de demanar la seva llibertat, el document també exigeix la “denegació” de l’extradició a Turquia i s’insta el Govern espanyol a cessar el “col·laboracionisme” amb un país “mancat de garanties democràtiques i de respecte als drets humans”.
Casualment, la llibertat provisional de Hamza Yalçin s’ha produït un dia després d’un viatge oficial a Turquia de la ministra de Defensa espanyola, Maria Dolores de Cospedal, on es va reunir amb el seu homòleg Nurettin Canikli.
Informació relacionada:
Carta íntegra del periodista kurdosuec Hamza Yalçin des de la presó
El Govern espanyol estudiarà “amb celeritat” si escau extraditar al periodista turc reclamat per Erdogan
La fiscalia espanyola s’oposa a l’alliberament del periodista turc detingut a El Prat a petició d’Erdogan