La pujada dels preus dels serveis bàsics què s’enfilen el 2018 a l’alça amb pujades de fins al 6,2% i el 2,5%
Arriba el canvi d’any i, amb ell, la posada al dia de preus i tarifes. Després d’uns anys marcats sobretot per la moderació en la majoria dels serveis, el 2018 comença amb un predomini de les alces en les factures, cosa que implicarà segur un nou cop a les butxaques dels consumidors. Els salaris no pugen però la inflació, si bé s’ha moderat en la recta final de l’any al conjunt de l’Estat (fins a l’1,2%) se situava en l’1,9% interanual el novembre a Catalunya. L’increment de les pensions aprovat en el darrer Consell de Ministres queda molt per sota (0,25%), amb la qual cosa els pensionistes veuran de nou debilitada la seva capacitat adquisitiva. El punt positiu és que augmenta el salari mínim interprofessional (SMI) un 4%, fins als 735,9 euros mensuals.
Les tarifes de gas natural pujaran a partir de demà un 6,2% de mitjana, butà i carburants inicien també l’any amb pujades. També espanta, i des de fa temps, la factura de la llum. El ministre d’Energia, Álvaro Nadal, aprofitava un viatge a Barcelona en plena campanya electoral per pronosticar que la factura elèctrica es moderaria el 2018. El 2017 la factura de la llum ha sumat un 10,8% (88 euros), segons els càlculs fets per Facua. El que sí ha fet el govern espanyol és mantenir congelats els peatges tant de l’electricitat com del gas (la part regulada de la factura, que suposa al voltant del 40%), una política que ja ha aplicat en els darrers anys. En el cas del gas, l’executiu també ha aprovat reduir el preu del lloguer dels comptadors, i s’estima que això suposarà un estalvi mitjà de 8 euros anuals.
Renfe congela tarifes per a Rodalies i Telefónica per a la connexió fixa, però pugen els paquets oferts pels teleoperadors.