Les treballadores del Servei d’Atenció a Domicili del Prat (SAD) del Prat de Llobregat i d’altres municipis aniran a la vaga aquest dijous 2 de juny per exigir que se’ls apliqui el conveni, pel qual les treballadores haurien de rebre un increment salarial del 8% aquest 2022, d’acord amb l’Índex de Preus de Consum (IPC).
La convocatòria de vaga arriba després de més de quatre mesos de contínues mobilitzacions al Prat protagonitzades per aquest col·lectiu; format en la seva immensa majoria per dones sotmeses a una elevada precarietat; i protagonista d’una creixent conflictivitat laboral que com una taca d’oli s’ha anat estenent a nombrosos municipis del territori. Inclòs el d’El Prat de Llobregat.
El SAD és un servei que atén a gent gran o dependent als seus domicilis. Des de 2020, aquest servei és gestionat per l’Ajuntament del Prat a través de la Fundació S21, empresa pública que depèn del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSSC), organisme format per més d’un centenar d’administracions i empreses públiques on el consistori pratenc també hi té participació.
Montserrat Garcia, sindicalista de la CGT, en declaracions a A l’aguait ha explicat que les treballadores del SAD “demanem que se’ns apliqui l’acord que van signar l’Ajuntament del Prat amb la Fundació concessionària del servei”. “i l’aplicació de l’article 12” que específica que la Fundació S21 ha d’aplicar el conveni a la seva plantilla, “i de l’article 27 que regula les pujades salarials”, a l’hora que acusa la Fundació S21 de “signar convenis que després no pot acomplir“. “Ens tracten com a treballadores públiques sense ser-ho“, conclou.
Des de la CGT afegeixen que la resposta de l’Ajuntament ha estat fins ara “derivar les responsabilitats a la Generalitat”. “Només adjudicar-se el servei, la Fundació S21 va augmentant la càrrega de treball sobre la plantilla, reduint els temps de cada servei deu minuts“.
L’Ajuntament al·lega que per jerarquia legal, la llei dels Pressupostos Generals de l’Estat passa per sobre del conveni sectorial.
La convocatòria de vaga arriba després que el ple municipal aprovés el passat mes d’abril una moció de suport a les treballadores del SAD que desenvolupen la seva tasca en ens públics.
Al text de la moció aprovada, l’Ajuntament del Prat es comprometia a reclamar als Governs espanyol i català l’increment salarial del 8% tal com preveu el mateix conveni sectorial. Ara com ara, únicament s’ha aplicat un 2%. Però, per fer-ho possible, la moció aprovada demanava una excepció a l’augment del salaris públics fixat en el 2% per la llei dels Pressupostos Generals de l’Estat.
Les bones paraules sentides durant el ple no van tenir després traducció en cap entesa entre el consistori i les treballadores. Pocs dies després del ple les representants de les treballadores van sortir d’una reunió amb l’ajuntament expressant que s’havien sentit menystingudes.
La CGT exigeix la municipalització del servei
Els Estatuts del CSSC defineix el Consorci com una “entitat local pública”. Tanmateix, segons un informe de la Sindicatura de Comptes de Catalunya, no consta que s’hagi determinat l’adscripció a una administració pública determinada, la qual cosa s’hauria hagut de fer no més tard del 31 de desembre del 2014 d’acord amb la llei. Per totes aquestes irregularitats, els sindicats de treballadores S.A.D. insisteix que la gestió del Servei d’Atenció Domiciliària per part del Consorci és una «gestió pública emmascarada que repeteix les lògiques mercantils de les empreses privades» i segueixen exigint la municipalització del servei.
La delegada sindical de la CGT assegura que abans de les mobilitzacions no s’estaven signant contractes indefinits, ni tampoc s’estava contractat nou personal, sinó que per contra s’havien fet contractes de substitucions. Recentment però, i arran d’interposar una denúncia per l’existència de contractes en frau de llei, la Inspecció de Treball han obert un expedient sancionador a la Fundació S21. Des de la secció sindical de la CGT expliquen que finalment les treballadores per fi han vist com la direcció obria una convocatòria per a la conversió efectiva de tots els contractes d’obra i serveis, que al cap dels tres anys i un dia haurien d’haver passat a ser indefinits. Tot i aquest avanç, des de la CGT denuncien el fet que la citada convocatòria ha deixat fora a totes les treballadores que han acomplert 3 anys aquest 2022.
Per contra fonts municipals citades pel elprat.digital, explicaven que sí que s’han ofert contractes indefinits a membres de la plantilla, però que en alguns casos, “han estat les mateixes treballadores les que els han rebutjat per motius diversos“, una afirmació, que consultat per A l’aguait la secció sindical de la CGT desmenteix. Des de l’Ajuntament insisteixen igualment en el fet que les condicions laborals de les treballadores han millorat, més enllà d’aquest conflicte salarial.
Un Consorci esquitxat per les denúncies d’irregularitats
Des de la Fundació S21 asseguren que estan fent tot el possible per trobar una fórmula que permeti aplicar el 6% de pujada salarial que falta i fer-ho de forma retroactiva, però depenen de l’autorització de la Generalitat per fer-ho.
El cert és que la Sindicatura de Comptes, en un informa de 2017 ja assenyalava irregularitats en els contractes de la Fundació S21, tal com ja vàrem explicar en un article anterior publicat A l’aguait. Per a la fiscalització dels aspectes contractuals i retributius del personal, es va seleccionar una mostra de cent divuit treballadors de grups professionals i categories diferents, representativa del conjunt de treballadors. D’aquesta mostra, l’informe detecta fins a vint-i-quatre treballadors amb contractes laborals fora de l’àmbit del conveni col·lectiu.
Des de l’any 2018, l’Ajuntament del Prat havia fet dues licitacions introduint millores respecte a les condicions laborals del personal, les quals van ser impugnades per la patronal dels Serveis d’Atenció Domiciliària. La justícia li va donar la raó a la patronal, argumentant que l’administració no podia interferir en la relació empresa-personal. «La gestió indirecta genera contractes molt poc flexibles i suposava dificultats per posar condicions en la gestió del servei», assenyalava Laia Ortiz , directora d’Acció Social de l’Ajuntament del Prat, en declaracions recollides pel digital Catalunya Plural a finals de març de 2021, just en iniciar-se la prova pilot del projecte .