Els Col·legis de Metges de Catalunya, junt amb hospitals i entitats reclamen una “acció política urgent” a través d’un manifest per la perillositat que pot suposar la mala qualitat de l’aire. Les malalties que destaquen, a part de les respiratòries, inclouen el càncer, els infarts i patologies mentals.
Si fa uns mesos des del A l’aguait ja ens fèiem ressò d’un nou estudi publicat per Transport & Environment (T&E) on s’advertia de que les partícules ultrafines dels avions poden provocar casos d’hipertensió arterial, diabetis i demència principalment, ara són els metges els que alerten de la perillositat sobre la nostre salut dels combustibles fòssils.
Al seu manifest destaquen que la xifra de més de 3.000 morts anuals què es calcula que la contaminació de l’aire causa al Principat, supera els morts provocats per accidents de trànsit. Clamen, doncs, polítiques urgents per a “la reducció de les emissions produïdes pel transport terrestre i marítim, per la indústria o l’agricultura, i la crema de biomassa/fusta.”
Dintre de les fonts d’emissions contaminants destaquen que el trànsit rodat és el causant de més del 50% dels gasos i partícules que provoquen la mala qualitat de l’aire. És per aquest motiu que insten a una millora de la planificació de la mobilitat i d’un urbanisme sostenible.
El manteniment d’un aire de mala qualitat, segons el manifest, pot provocar l’augment de malalties cardiovasculars, respiratòries, càncer (de pulmó, ronyó, bufeta i colorectal), problemes de desenvolupament infantil, demència i problemes de salut mental.
Finalment la carta oberta o manifest insta principalment a aplicar polítiques públiques que puguin “desenvolupar i implementar solucions integrals que abordin aquests problemes”. I concretament fan una crida als responsables polítics per a què tractin aquest tema amb “coherència, seriositat, ambició i urgència”.
______________________________________________________________________
Informacions relacionades:
Les partícules ultrafines dels avions poden provocar greus malalties a les poblacions properes