«Al darrer Ple la menció a Eurovegas va ser omnipresent en boca dels representants del govern municipal enmig del debat sobre El Prat-Sud. Però per quina raó? Que va representar aquell moment històric pel Prat? Qui era aquest magnat ultraconservador, amic i mecenes de Trump i Netanyahu el qual se’ns va presentar com una mena de “Bienvedido Mr Marshal”? I quina herència enverinada ens deixa avui aquell buff fallit d’Eurovegas?».
El nom de Sheldon Adelson, un milionari estatunidenc del sector del joc, es va fer molt conegut l’any 2012 al nostre municipi i a la resta de la comarca del Baix Llobregat. Aquest empresari va voler ubicar en ple Delta del Llobregat, en terrenys del Parc Agrari, un complex de casinos que va rebre el nom d’Eurovegas amb el suport entusiasta del govern convergent de la Generalitat encapçalat per Artur Mas i d’alguns alcaldes socialistes de la comarca. L’anunci va desencadenar un ampli moviment de protesta que va fer descarrilar la idea, i que després va intentar també sense èxit traslladar-se a Madrid. La pressió popular va evitar la implantació d’un projecte urbanístic que hagués suposat un cop potser irreversible per a l’equilibri ecològic de la zona del Delta del Llobregat.
Adelson va morir el passat dimarts 12 de gener de càncer a l’edat de 87 anys, segons ha informat la seva empresa, Las Vegas Sands. Adelson va arribar a disposar d’una fortuna de 25.000 milions de dòlars, basada, entre d’altres sectors, en el negocis del joc a Estats Units, Macao i Singapur. Posteriorment la crisi de 2008 va afectar de forma gravíssima l’estabilitat de les seves empreses. Ara estava essent investigat per un presumpte delicte de blanqueig de capitals.
Ultraconservador amic i mecenes de Trump i Netanyahu
Políticament un home molt implicat. El conservador Sheldon Adelson va ser amic i col·laborador de Donald Trump i va fer aportacions per valor de 20 milions de dòlars a la campanya per facilitar-li guanyar les eleccions. A Israel no va ser menys: la seva generositat va beneficiar al primer ministre Netanyahu a través del periòdic gratuït ‘Israel Hayom’, que Adelson va fundar en el 2007 i que és un dels més llegits al país.
Considerava als palestins “un poble inventat“; i va comparar els sindicats amb el terrorisme gihadista.
Adelson que va ser capaç de tirar endavant tot tipus d’iniciatives, la majoria molt discutibles èticament, no va poder doblegar, ara fa vuit anys, la voluntat de la ciutadania del Baix Llobregat.
Un dolç parèntesis d’unitat de tot un poble
L’oposició a Eurovegas va significar també un moment dolç d’unitat de tot un poble a entorn a un objectiu comú, una mena de reedició de l’esperit del ‘no al desviament’ dels anys de “La Transició” que va reconciliar al moviment ecologista local amb ICV i va cicatritzar -encara que nomes fos momentàniament- moltes de les ferides obertes a causa de la signatura per part de l’Ajuntament del Prat del desviament del riu Llobregat, en el marc del anomenat ‘Pla Delta’. Un conjunt d’actuacions en infraestructures que posteriorment des de la mateixa formació eco-socialista –o l’eco dels socialistes com s’hi referien amb sarcasme els ecologistes- reconeixeria l’enorme cost mediambiental que s’ha hagut de pagar.
Totes de formacions polítiques sobre el paper favorables a Eurovegas, com CiU i PSC, al Prat van mantenir un perfil baix, només el regidor de dretes i xenòfob del PP Antonio Gallego, va ser la veu discordant i bel·ligerant d’aquell poble unit contra Eurovegas, sortint a la palestra per defensar els suposats llocs de treball promesos per Adelson. El temps poc a poc es dedicaria a desinflar aquelles xifres absolutament demagògiques d’ocupació, inicialment promeses a mode d’esquer.
Avui, d’aquella unitat ja no en queda res, les polítiques urbanístiques de l’Ajuntament i l’anunci de la construcció de blocs de pisos en terrenys agrícoles a tocar d’una zona catalogada per la UE d’IBA (Important Bird Area) han tornat a desfermar les hostilitats entre els ecologistes i el consistori pratenc.
BCN World i el PDU Delta. L’herència enverinada
La suposada marxa d’Eurovegas a Madrid va aixecar no poques ampolles a l’administració autonòmica, que va córrer -a mode de premi de consolació- per poder anunciar un nou pla insistint amb la formula de ‘totxo + turisme’ com a model de creixement econòmic.
BCN World, era projecte destinat a substituir Eurovegas, volia ser un nou macro-complex d’oci i del joc impulsat per la multinacional nord-americana Hard Rock a Vila-seca i Salou. El projecte però, s’ha saldat novament amb un enorme fiasco i vuit anys després torna a ser noticia per una denuncia davant la l’oficina antifrau amb relació al projecte.
Al esperpèntic espectacle del que BCN Word ha estat protagonista, ara si suma també la recent sentència del TSJC declarant nul el PDU d’Àmbits d’Activitat Econòmica del Delta del Llobregat, projecte igualment nascut arran de la marxa d’Eurovegas a Madrid i que els col·lectious ecologistes de la comarca havien titllat públicament d’Eurovegas 2.