«La plataforma ‘Ni un Pam de Terra’ anuncia que ha presentat al·legacions a l’ajuntament contra el projecte urbanístic plantejat des del consistori per al Prat Nord, a l’àmbit de l’estació i els antics terrenys industrials de La Seda i La Paperera».
«Ho consideren una operació especulativa i contrària a la preservació i recuperació dels espais naturals del Delta del Llobregat, i alerten del fet que el “model de desenvolupament econòmic i d’ocupació basat en el totxo i en la compravenda d’habitatges és insostenible”».
Aquest estiu, el ple municipal de l’Ajuntament del Prat de Llobregat va aprovar inicialment Modificació del Pla general metropolità en l’àmbit estació-Seda-Paperera amb els vots a favor de l’equip de govern (coalició de Comuns i PSC) i l’abstenció de l’oposició. Per la plataforma veïnal Ni un pam de terra, aquest és un projecte especulatiu al qual hi contraposen un nou model de ciutat en la qual prioritzar la renaturalització d’àrees i la protecció. Proposen, alternativament, prioritzar la rehabilitació d’un parc d’habitatges envellit, lluitar contra l’especulació urbanística i els preus desorbitats dels lloguers i projectar l’ampliació de zones verdes, la promoció de l’oci saludable, la protecció i recuperació d’espais naturals i d’un medi ambient net.
Les al·legacions cobreixen un conjunt de punts. Per començar, troben inadequat el projecte a la situació econòmica resultant de la Covid-19, qüestionant la viabilitat econòmica del projecte en uns moments en què el sector de la construcció ha entrat en crisi i han caigut les vendes d’habitatge. A més a més, la pandèmia ha posat de manifest la necessitat de ciutats més petites amb espais oberts que requereixen un urbanisme orientat a viure bé i no al creixement del totxo. També s’alerta de l’afectació a una zona humida catalogada, inclosa a l’inventari de zones humides de Catalunya, així com de la importància de frenar la sobreexplotació dels aqüífers.
Si bé l’ajuntament està publicitat aquest projecte com una actuació a favor de l’accés a l’habitatge, Ni un pam de terra denuncia la ineficàcia del projecte per donar resposta a les necessitats d’accés a l’habitatge de la població del Prat, que requereixen altres tipus d’actuacions. També posen en dubte el fet que es presenti com un barri descarbonitzat amb emissions zero, perquè alerten que el procés de construcció fa unes emissions amb impacte en el canvi climàtic que no s’han tingut en compte.
La construcció d’habitatges a aquest sector és la primera fase del desenvolupament de l’Eixample Nord del Prat, com els documents del Consorci Prat Nord indiquen. Aquell és projecte faraònic per a construir 8.000 habitatges. Sumats a la resta d’habitatges nous projectats, estem davant d’un increment de dos terços del Prat actual.
Com vam informar al Prat Llibertari, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat nul el Pla Director Urbanístic de la Gran Via, salvant l zona agrícola de Cal Trabal de desaparèixer sota gratacels. Ni un pam de terra està revisant la sentència per tal de presentar unes al·legacions complementàries a la modificació del pla general metropolità en l’àmbit Estació-Seda-Paperera.
____________________________________________________________