Al Prat i tota la resta de l’Estat hi ha personal interí que ocupa la seva plaça de feina des de fa 3, 5, 10 o 17 anys, però ara la podria perdre si no aprovés un últim procés d’estabilització per als interins que ocupin actualment places de caràcter estructural. Això és el que van pactar el govern espanyol amb Iceta al capdavant i els sindicats CCOO, UGT i CSIF. L’acord també establia una durada màxima de tres anys a la relació d’interinitat i sancions per incompliment. Aquest acord volia respondre a la normativa europea de l’any 1996 que marcava que el màxim de temporalitat en feines estructurals havia de ser del 8%. A Catalunya la mitjana està en un 28% arribant fins a un 70% per exemple entre les treballadores d’escoles bressol que a més són dones en la seva majoria i que fa 11 anys que no veuen convocatòries d’oposicions. L’acord forçava oposicions massives que si s’acaba tramitant com a decret llei hauran de realitzar-se abans del 2025.
Aquesta idea va trobar-se amb l’oposició frontal per part dels sindicats que conformen la Taula Sindical de Catalunya i de les les plataformes d’interins que avui han anat per segon cop a la vaga, en defensa d’uns serveis públics de qualitat i per la fixesa i l’estabilitat de tot el personal públic.
A banda del tradicional ball de xifres i d’un seguiment irregular, la vaga venia acompanyada de tot un seguit de mobilitzacions prèvies i també de piquets durant el dia arreu del territori. Al Prat de Llobregat una cinquantena de vaguistes convocats per la Plataforma d’Interins del Prat (PLAI) han recorregut diversos carrers del Prat i visitats instal·lacions municipals fins arribar a la plaça de la Vila, on s’han concentrat abans de la seva marxa en bloc a la manifestació convocada a Barcelona. La concentració de la plaça de la Vila ha comptat també amb el suport d’una vintena de membres de la Marea Pensionista, que celebrarem la sevamobilitzacióó setmanal de tots els dimarts en defensa de la sanitat pública.
A Barcelona a les 12 h han començat una manifestació que ha aplegat fins a 25.000 persones segons l’organització i unes 10.000 segons la Guàrdia Urbana.
Dels acords filtrats a Madrid, se n’extreu que finalment la nova llei inclourà una via que permeti l’estabilització de personal en abús de temporalitat per un període superior als cinc anys (en la mateixa situació des d’abans de l’1 de gener de 2016), sense haver de passar per concurs d’oposició. La norma per l’estabilització de temporals en l’administració és un dels compromisos adquirits pel Govern espanyol amb la Unió Europea per poder rebre els fons europeus, i l’entrada en vigor està promesa per abans de finalitzar l’any.
Diferents sindicats d’arreu de l’Estat espanyol han denunciat que des dels mitjans de comunicació s’ha difós una idea falsa. “Amb aquest nou acord, les treballadores públiques temporals en frau de llei se les farà fixes (…) a partir dels cinc anys d’antiguitat amb un únic contracte o nomenament, (…) però això no és així”, explica a través d’un comunicat el sindicat Comissiones de Base. Els sindicats denuncien que la normativa negociada no deixa clara l’aplicació de la nova llei, que deixarà la competència de convocar oposicions a les comunitats autònomes i ajuntaments, i que, per tant, “dependrà dels partits polítics de torn”. De la mateixa forma, aquests decidiran les bases concretes que fixin els mèrits necessaris per optar a la plaça. A més, els processos selectius d’estabilització ja convocats queden exclosos de l’aplicació de la nova llei. En aquest sentit, denuncien que tampoc no es preveu una compensació econòmica en el cas d’acomiadament si no s’ha participat en el procés selectiu, i també critiquen l’arbitrarietat dels cinc anys en comptes dels tres que marquen l’EBEP i la directiva europea.
És per això que la Taula Sindical de Catalunya (IAC, CGT, CNT, COS, Comissions de Base i Solidaritat Obrera) i la Intersindical; així com la CGT, la CNT i la Intersindical des del País Valencià han decidit tornar a la vaga, que s’estendrà a altres territoris de l’Estat espanyol. Assumpta Barbens, portaveu de la IAC, ha declarat a la Directa que “aquest acord no dona una solució real a l’estabilització del personal temporal” i reivindica que “cal aturar les Ofertes Públiques de Treball que inclouen places actualment ocupades per personal en abús de temporalitat, que podrien, i ja està passant, acabar perdent la feina.”
Informació relacionada:
Les que hi som ens quedem!
C’s i els treballadors públics municipals en frau de llei. Preocupació sincera o una mostra més d’oportunisme polític?