x La Riuada
La matinada del 25 de gener membres de la plataforma ‘Esborrem el feixisme’ van pintar de vermell una vintena de plaques de vuit carrers amb “denominacions directament relacionades amb el règim franquista”, segons denuncien en un manifest on reivindiquen l’acció.
Al document assenyalen que els carrers afectats han estat “els dels tres alcaldes franquistes: Rafael Ferrer i Monés, Joan Vila i Dalmau i Josep Colominas Vergés; el mossèn del període Rector Farrés i Poch; els dels ‘caidos por Dios y por España’, Victor Casanovas i Rector Martí i Piñol, el del farmacèutic falangista Josep Guilera i Molas, i el de la rebatejada el març de 1939 com plaça Espanya.”
‘Esborrem el feixisme’ es va donar a conèixer justament ara fa tres anys, un 25 de gener de 2009, quan va organitzar un acte d’homenatge a les víctimes del franquisme a la plaça de la Vila amb motiu del 70è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes al Prat.
Dos mesos després van presentar al ple una moció amb el suport de diverses entitats on van demanar la retirada de les plaques falangistes dels habitatges i el canvi de nom d’alguns carrers que consideraven relacionats directament amb el franquisme, justament els que han estat pintats aquesta matinada. La moció va ser aprovada per la majoria de les forces polítiques amb excepció del PP i posteriorment de CIU, que va retirar el seu suport inicial en no estar d’acord amb els carrers assenyalats.
Tres anys esperant una resposta.
Els membres de la plataforma denuncien durament a IC-V per haver mantingut “denominacions heretades de la dictadura” i consideren “vergonyós” que alguns dels carrers hagin estat nomenats durant els anys del seu mandat. A la vegada critiquen que tot i haver-se compromès a donar una resposta a la moció presentada al ple el març de 2009 l’única resposta rebuda “han estat excuses per anar allargant la resolució d’aquest tema”.
El comunicat acaba tenint un record “per als milers de pratencs i pratenques que van patir la repressió brutal d’aquell règim” i fent una crida a l’acció i “actuar en aquests carrers les vegades que calgui, informant el veïnat i animant tothom a afegir-se a aquesta campanya”. De fet, en cadascun dels carrers de l’acció, s’hi han embustiat octavetes informatives que amb el títol “Saps en quin carrer vius?” fan un esbòs biogràfic del personatge pertinent a cada carrer i especifiquen la cronologia de la campanya.