Aquest darrer ple del 14 de setembre es va aprovar al ple de l’ajuntament el Pla Especial per a la construcció del nou Teatre de l’Artesà amb els únics vots favorables d’ICV-EUiA i PSC, al qual membres de la Plataforma veinal Salvem l’Artesà, Aturem l’enderroc vam presentar al·legacions previament, el passat 12 de maig.
La plataforma ‘Aturem l’Enderroc, Salvem l’Artesà’ per la seva part acusen de manca de transparència a l’ajuntament per no haver-los informat de la desestimació de les al·legacions presentades al juliol i criden a la mobilització al carrer per evitar els plans del govern municipal.
[Comunicat de Salvem l’Artesà]
Sobre l’aprovació del Pla Especial de l’Artesà del darrer ple de 14 de setembre
Aquest darrer ple de setembre es va aprovar el Pla Especial del Teatre de l’Artesà al qual membres de la Plataforma Salvem l’Artesà, Aturem l’enderroc vam presentar al·legacions el passat 12 de maig. Aquest Pla Especial defineix la volumetria de l’espai, aconseguint els permisos, entre d’altres coses, per construir a l’alçada de 21 metres que preveuen per la caixa escènica i enderrocar les edificacions previstes, prefixant les categories del sòl i dels elements protegits i no protegits, i en resum, adequant l’espai per poder dur a terme el Projecte Executiu i l’enderroc del teatre existent que pretenen iniciar d’aquí uns mesos.
Com a Plataforma volem fer algunes consideracions:
- Com tothom, ens vam assabentar al Ple de l’existència d’un informe realitzat el passat juliol pels serveis jurídics de l’àrea d’urbanisme pel qual s’han desestimat les nostres al·legacions. A hores d’ara com a Plataforma encara no l’hem rebut. Què l’única part del procés que ha presentat al·legacions no rebi l’informe que justifica el criteri pel qual se les desestima, ho entenem com una prova més de la manca de transparència i d’informació que envolta tot aquest procés i del menyspreu consistorial a tots els que ens hi oposem.
- La desestimació de les nostres al·legacions no és cap sorpresa quan són els serveis jurídics de l’Ajuntament els que tenen la potestat per desestimar-los. D’aquesta forma, l’Ajuntament, que és el principal impulsor d’aquest projecte, és jutge i part en tot el procés, i com és evident, mai ens donarà la raó. Tot i així, creiem que com a Plataforma hem d’estar presents en totes les parts del procés per traslladar les queixes dels veïns i la nostra disconformitat. L’aprovació del Pla Especial no és cap derrota, som conscients que no evitarem l’enderroc de l’Artesà a través d’uns tràmits burocràtics controlats per l’Ajuntament, sinó amb la organització, mobilització i presència al carrer de tots els que som contraris quan pretenguin executar-lo.
- L’equip de govern s’ha quedat sol defensant aquest Pla Especial, tota l’oposició va votar en contra o es va abstenir, evidenciant una vegada més el seu creixent aïllament en aquest assumpte. Agraïm especialment a tots els grups municipals i regidors no adscrits que van votar-lo negativament, i recordem que, a més d’ells, hi ha en aquest moment un total de 3.258 adhesions en contra del projecte, que incrementarem en els propers mesos. Mai cap projecte havia trobat aquest nivell d’oposició al Prat, i com a conseqüència, mai tampoc la manca de diàleg i la nul·la capacitat d’escoltar d’aquest equip de govern havia quedat tan evidenciada.
- En la defensa del Pla Especial de la regidora d’urbanisme Alba Bou es va explicitar, un cop més, una clara tergiversació dels fets. La regidora va dir que havien informat als veïns afectats i que aquests no havien presentat cap al·legació, com si aquest fet suposés que no estan en desacord. El que no va explicar és que els veïns no van fer cap al·legació simplement perquè no podien, perquè les reunions informatives que va fer l’Ajuntament van ser un cop s’havia complert el termini per presentar-les i ja no tenien el dret d’al·legar res.
- Des de l’octubre de l’any passat, que es va fer públic aquest projecte, la primera reunió directa de l’Ajuntament amb veïns afectats va trigar 8 mesos. A més, per aquestes reunions no es va avisar a tots els veïns que envolten l’espai, com han denunciat molts d’ells, ni tampoc es va fer una reunió conjunta, sinó separant-los per carrers i en diversos dies, una forma molt més fàcil de controlar-les i dividir una possible resposta comuna. Membres de la Plataforma, en tant que veïns afectats, estàvem presents i vam poder veure de primera mà l’alt nombre de queixes i indignació, bàsicament per aquesta manca d’informació, que en cap cas va esmentar l’Alba Bou en el seu parlament al Ple. Aquestes reunions es van realitzar el 19 de maig amb alguns veïns dels c. Centre i Pstge. Isidre Nonell, i el 13 de juny amb alguns de Manel Bertrand, quan el període per fer al·legacions havia acabat el 12 de maig. Com en tot aquest procés als veïns se’ls ha informa de forma selectiva, tard i malament, quan els fets són consumats i no poden reaccionar ni exercir el dret d’al·legar. Què després es vulgui fer passar aquesta “informació” com una mostra de transparència és d’un cinisme impressionant.
- L’aprovació d’aquest Pla ha seguit la mateixa dinàmica de secretisme i unilateralitat que marca tot el procés des dels inicis. L’aprovació inicial es va fer en una Junta de Govern el passat 11 d’abril i no en un Ple on hagués tingut més transcendència pública. Els únics que es van assabentar van ser els membres de l’equip de govern, a més, hem de recordar que les actes d’aquestes juntes es fan públiques amb suficient retard com perquè els terminis marcats per reaccionar ja s’hagin complert. Com obliga la llei, al dia següent van publicar-ho al BOP i dies després al taulell d’anuncis de l’Ajuntament, uns mecanismes que no són gaire consultats per la població en general, i que afegeixen un grau de dificultat a uns circuits informatius ja de per sí restringits. Quan des de la Plataforma vam ser-ne conscients vam anar a visitar porta a porta als veïns afectats del perímetre per informar-los amb la documentació del propi Pla. El 99% no tenien cap mena d’informació de què s’anava a aprovar ni com els afectava. És molt vergonyós que la primera informació d’un pla de l’Ajuntament als veïns afectats l’haguem de donar membres d’una Plataforma.
Davant d’això volem denunciar un cop més la manipulació descarada que està fent l’equip de govern amb el projecte d’enderroc de l’Artesà. La participació que demanem no és una participació per cumplir l’expedient sinó que informi adeqüadament als veïns, els permeti opinar, ser escoltats i tenir dret d’incidir en tot el que els afecti. Recordem que l’Artesà no és patrimoni del govern de torn, sinó municipal, i per tant de tots els pratencs i pratenques, i que les obres es faran amb diners públics, raons de més perquè tothom que vulgui pugui participar en el procés de la seva planificació present i futura.
Com a Plataforma continuem interpel·lant a l’equip de govern perquè dialogui, rectifiqui, aturi aquest projecte i realitzi un procés participatiu real i transparent. A la vegada, obrim les portes a tothom que vulgui expressar el seu rebuig, oferint-nos com a espai on informar de com afecta als veïns, i com assemblea des d’on organitzar-nos i preparar les mobilitzacions adients. Entre tots i totes hem d’evitar l’enderroc d’un espai tan valuós i emblemàtic per tants i tantes pratenques com el Centre Artesà, i exigir que les futures reformes siguin consensuades i participatives respectant la seva fesomia actual.
Informació relacionada del Blog de la plataforma Salvem el Artesà
- Indignació veïnal per l’enderroc de l’Artesà
- Sobre l’aprovació del Pla Especial de l’Artesà del darrer ple de 14 de setembre
- L’alcalde Lluís Tejedor menteix sobre la Plataforma
- Els veïns del Prat es manifesten contra la decisió de l’Ajuntament d’enderrocar el Centre Artesà
- La moció al Ple de l’Ajuntament (06-07-16)