Aquest divendres, 23 de Febrer a les 18h el Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa acollirà la projecció del documental ‘Que no pase más’, que vol mostrar la realitat dels accidents mèdics. Coneixerem 10 casos reals, amb la participació també de tots els protagonistes d’aquesta realitat: víctimes, metges, advocats i jutges.
En acabar la projecció a l’acte organitza per la Plataforma de defensa de la salut i la Sanitat Pública del Prat es farà un petit col·loqui sobre el tema on esta prevista l’assistència de membres de ‘Que no pase +’ i dels Serveis Jurídics Verdùn per ajudar a tot aquella personsa que vulgui fer alguna consulta.
El documental és una producció de Servicios Jurídicos Verdún. Realització de Sicom TV i How amb l’objectiu de donar visibilitat a la situació que viuen els afectats pels accidents sanitaris (negligències mèdiques) amb la finalitat que es creï un marc legal específic per aquesta matèria, i que, d’alguna manera, s’acabi amb la “invisibilitat” de les víctimes i amb el greuge comparatiu que pateixen respecte d’altres víctimes que sí s’han beneficiat de lleis especials que les protegeixen. Al darrera hi ha el grup de treball “Que no pase más”, un grup multidisciplinar creat el maig del 2015 format per víctimes d’accidents mèdics, arran de la dificultat que van trobar per denunciar els casos i la seva indefensió davant la justícia, juntament amb el despatx d’advocats que va portar els seus casos. El documental “Que no pase más” es va estrenar l’any 2015.
Testimonis
El documental narra deu casos que s’han denunciat, alguns han finalitzat amb un veredicte favorable al pacient, d’altres l’han perdut o estan encara en procés. En la projecció de dimecres 23 de novembre hi haurà tres veïns que van ser tractats a l’Hospital Municipal de Badalona.
Gloria Pérez hi va anar per dolors abdominals, no els van diagnosticar correctament i la van enviar a casa. La segona vegada que es va presentar a l’hospital li van diagnosticar peritonitis i li van acabar amputant els dos braços i les dues cames. El que tenia realment era una pedra a un ronyó. Va denunciar el seu cas i va guanyar el judici.
Encarnación Gomis va ser enviada dues vegades a casa després de visitar-la pels seus dolors. Quan va tornar a l’hospital ja tenia peritonitis. Li van haver de tallar alguns dits de la mà i tots els dels peus. Com la Gloria, va denunciar el seu cas i va guanyar el judici.
Emilia Pérez va ser operada d’una hemorroide produïda per un part i des de llavors pateix incontinència fecal. Va perdre el cas i ha de pagar 22.000 euros de despeses judicials.
Projecte de llei
El Projecte de llei que promou el grup “Que no pase más” i els seus assessors jurídics Servicios Jurídicos Verdún pretén una sèrie de canvis necessaris per evitar que la víctima d’un accident mèdic es converteixi, desgraciadament, a més a més en una víctima de la injustícia del sistema legal i judicial actual, castigant-los amb judicis de llarga durada (6-15 anys). L’objectiu és que s’aprovi al Congrés dels Diputats.
Actualment a Espanya es fa servir el reglament per a accidents de trànsit, de manera que molts casos mèdics, com el cas d’un part, no queden contemplats.
Alguns països europeus com Portugal, Bèlgica i França disposen d’una regularització específica per aquestes víctimes. La negligència mèdica no és tractada com una “culpa” sinó com un accident produït en el desenvolupament d’una feina.
Per als impulsors del Projecte de llei, aquest “evitaria l’actual inseguretat jurídica que pateixen les víctimes dels accidents sanitaris. Aquestes víctimes no compten ni tant sols amb jutjats especialitzats, ni disposen d’un barem específic per la valoració dels seus danys. I han de litigar durant anys contra l’Administració Pública o contra companyies d’assegurances que s’aprofiten dels buits legals que els ofereix una posició privilegiada i de poder respecte la víctima que reclama.”
La iniciativa contempla diverses propostes en l’àmbit de les companyies d’assegurances, el dels centres sanitaris, el judicial i el social. Algunes de les propostes que defensa són, per exemple:
– la creació de jutjats especialitzats en negligències mèdiques, com els que existeixen en altres matèries (violència de gènere, etc.).
– dissenyar una Proposta de llei i de Barem específic que reguli els accidents mèdics.
– equiparar els accidents mèdics als accidents de trànsit, en quant a barems.
– crear un òrgan públic de mediació/arbitratge d’assistència obligatòria dotat d’especialistes en la matèria, com succeeix en d’altres països europeus.
– augmentar del temps en què es pot presentar reclamació o denúncia. Actualment és d’un any, un temps insuficient si es té en compte l’estat en què queden les víctimes, a nivell emocional i de salut.
Fins ara, el grup “Que no pase más” ha aconseguit que s’aprovin 14 mocions a diferents ajuntaments de Catalunya entre ells el del Prat de Llobregat.