El debat sobre el català a les escoles segueix a primera fila davant l’amenaça d’execució de la sentència que obliga a les escoles catalanes a oferir un 25% de les classes en castellà.
El dia 9 de maig el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va posar data límit a la Generalitat i en concret al conseller d’Educació Josep González-Cambray, per a que “dicti les instruccions i estableixi les garanties de control que s’escaiguin”. La data límit s’ha establert 15 dies després d’aquest ultimàtum: el 23 de maig, el pròxim dilluns.
Tot i que la sentència deixa marge a la Generalitat per prendre les actuacions que consideri oportunes per a dur a terme l’objectiu de augmentar la quantitat de classes en castellà, deixa clar que en cap cas aquesta pot obrar en contra del mandat. Concretament el tribunal especifica que “l’elecció del mitjà per garantir el resultat establert a la sentència és facultat de la Generalitat, però el que no està en la seva llibertat és no actuar i permetre una situació contraria al mandat constitucional”.
Les actuacions que es duguéssin a terme per fer efectiva l’ordre del TSJC, haurien de ser verificades conforme el compliment de les mesures establertes per l’Alta Inspecció, que a l’hora informaria al tribunal.
Tot i l’anunci per part de Cambray de la voluntat de presentar un recurs en contra de l’ordre del TSJC, no s’han tingut notícies de si s’ha fet efectiu. L’objectiu amb aquesta acció segons el conseller d’Educació, era guanyar temps pel decret que vol potenciar el català a les aules i la modificació de la llei de política lingüística.
La portaveu del Govern Patrícia Plaja ha assegurat que s’està treballant perquè el pròxim curs hi hagi “més català” a les aules: “El Govern treballa per reforçar el model d’escola catalana i això s’ha d’aconseguir amb consens pedagògic, social i polític”. Segons Plaja però, abans de poder fer una actuació consistent en aquest sentit s’han d’obtenir indicadors i un diagnòstic de les escoles catalanes: “Un cop se sàpiga l’estat del català, s’elaboraran actuacions formatives adaptades a les realitats dels centres”. També destaca la necessitat de sensibilitzar a la comunitat educativa en quant l’ús del català a les aules, el lleure educatiu en català, la formació de personal, etc.