Més d’una trentena de mitjans –la llista segueix creixent-, inclòs el portal A l’aguait, i set associacions professionals de l’àmbit de la comunicació, han difós un comunicat conjunt en suport al periodista de la Directa, Jesús Rodríguez, imputat pel jutge de l’Audiència Nacional espanyola, Manuel García Castellón, en la causa del Tsunami Democràtic, que persegueix les accions de desobediència civil que van produir-se a Catalunya en protesta per la sentència als líders del procés independentista.
El manifest ha estat signat per el Grup de Periodistes Ramon Barnils, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, la Unió de Periodistes Valencians, el Sindicat de la Imatge UPIFC, la Comissió de periodistes per la Pau, l’Associació Col·lectiu de Periodistes Contrast i el Club PEN. En el text es destaca que «Jesús Rodríguez no ha participat en cap fet delictiu, només ha exercit drets fonamentals. Sempre s’ha limitat a dur a terme la seva tasca professional en l’exercici de la llibertat d’informació, dret fonamental que s’està vulnerant amb la imputació» i també denuncia que «aquesta acusació és un atac a la llibertat de premsa» i en concret a la Directa, un mitjà especialitzat en el periodisme d’investigació i, més concretament, en controlar les actuacions irregulars dels cossos policials. Aquest mitjà ha estat, precisament, qui ha descobert diversos agents de la policia espanyola infiltrats en moviments socials, tant al Principat com el País Valencià o Madrid.
Al comunicat també es fa referència a altres casos en què s’ha perseguit periodistes i mitjans de comunicació, siga des de la policia, els jutjats o altres estaments de l’estat. Com per exemple l’agressió que va patir el mateix Rodríguez el 2016 mentre cobria una manifestació per part d’un agent antiavalots i que va suposar-li una lesió a la cama i la fractura d’un dit de la mà. El cas va acabar, cinc anys després, amb la condemna al policia.
No és un cas aïllat
També recorda el tancament dels mitjans de comunicació com Egin, Ardi Beltza i Euskaldunon Egunkaria, als anys 90 al País Basc, i l’exili i l’empresonament de Xavier Vinader, a inicis dels 80. Però també casos més recents, com els dels fotoperiodistes Isidre García Puntí i Carles Palacio o el de la col·laboradora d’El Salto Joanna Giménez. «Alhora –continua-, les direccions de TV3 i Catalunya Ràdio estan immerses en un procés judicial per haver posat publicitat del referèndum i s’han arribat a obrir causes penals contra professionals de la ràdio pública i humoristes de la televisió catalana». També el Diari La Veu del País Valencià va patir un intent de tancament amb l’obertura d’un estrany expedient d’Inspecció de Treball on s’intentava imputar a la cooperativa un deute inexistent amb la seguretat social de 62.000 euros. Un expedient que seria arxivat mesos després sense donar cap explicació dels motius de la seua obertura.
Més enllà del vessant judicial, el comunicat també cita el Mapa de la Censura de Mèdia.cat als Països Catalans, per destacar que «el 30,5 % dels incidents contra periodistes són causats per la policia, la majoria en context de mobilització al carrer».
Per ara, desenes d’entitats i centenars de persones ja s’han adherit al comunicat a través d’aquest enllaç.
_____________________________________________________
Informació relacionada:
El periodista de la ‘Directa’ Jesús Rodríguez, imputat en la causa del Tsunami Democràtic
L’Audiència Nacional vincula a la causa del Tsunami una mort per infart durant l’acció a l’aeroport