Renfe i Adif restabliran dissabte el servei habitual de l’R2 Sud de Rodalies. Un dia abans del que estava previst i enuncien la restitució de les instal·lacions de seguretat de l’estació de Gavà i del Bloqueig Automàtic Banalitzat (BAB) “entre les estacions de Castelldefels i El Prat de Llobregat” segons Europa Press.
El servei a l’R2 Sud no funciona correctament des de fa tres setmanes per un incendi que hi va haver en un quadre de senyals de l’estació de Gavà. El Ministeri espanyol de Transports va lamentar “la mala sort” que un llamp “caigués precisament sobre el quadre del sistema de senyalització de Gavà i s’iniciés un incendi. Un informe del Servei Meteorològic de Catalunya, però va desmentir que caigués cap llamp a la zona.
304 trens retardats i 7.590 minuts de retard acumulat a El Prat l’any 2022
Lluny de ser un cas aïllat, l’avaria que d’ençà de l’1 de maig ha abocat al caos la R2 Sud –i de retruc bona part de la xarxa de Rodalia al Principat– és l’última d’una llarga llista d’incidències tècniques a la xarxa ferroviària. Quasi mig milió de catalans utilitzen cada dia Rodalies, transport públic que travessa l’Àrea Metropolitana. Qualsevol usuari coneix la impuntualitat habitual del servei, que l’any passat va acumular més de 100 minuts de retards i 2.000 trens cancel·lats, segons publicava elDiario.es fa una setmana. En el cas de l’estació d’El Prat, l’any 2022 s’hi van registrar 12 incidències, amb 304 trens retardats i 7.590 minuts de retard acumulat. En total es van cancel·lar 35 trens.
Prioritat per l’AVE en perjudici de Rodalies
Rodalies cus la sisena àrea metropolitana més gran de la Unió Europea amb sis línies que sumen 470 quilòmetres i uneix 77 municipis. Els experts apunten a un dèficit d’inversions, ja que els governs han optat per fer inversions en l’Alta Velocitat envers les Rodalies.
Però, tot i les promeses del que s’havia invertit a Catalunya, des del 2002 els dos projectes han estat l’AVE i la terminal del Prat. Durant la dècada dels 2000 l’AVE acaparava la majoria d’inversions i convertia Espanya en la primera potencia mundial en quilòmetres d’AVE per habitant. Tot i que les rodalies de tota Espanya suposen el 90% dels desplaçaments ferroviaris diaris, les inversions entre 1990 i 2018 van ser de 3.600 milions lluny dels 55.888 de l’Alta Velocitat que assumeix el 4,8% dels viatgers, segons un informe de l’AIReF. A més, el 47% de les inversions s’han quedat a Madrid enfront del 16,8% de Barcelona, el 16,5% de Cadis, el 8,1% d’Astúries o el 5% de Màlaga. El Govern central va respondre amb el Pla Rodalies 2008-2015 amb una inversió de 4.000 milions d’euros que va acabar amb una execució de poc més del 10%.
La xarxa de Rodalies també acumula dèficits com la saturació dels túnels de Barcelona, que hi ha previst d’obrir-ne un de nou a la Diagonal, i reduir la saturació en els accessos a Montcada i Reixac i l’Hospitalet. Però, tot i l’escepticisme entorn al compromís amb el nou pla, dos anys després s’està complint. Les adjudicacions a la xarxa de Rodalies atribuïbles al pla del Ministeri espanyol de Transports sumen 2.203 milions d’euros, un 34,7% dels 6.346 milions d’inversió compromesos durant tota la dècada i un 43% dels previstos fins al 2025. Tot i així, el dèficit anterior d’inversions suposarà que passin anys fins que els usuaris ho vegin en el servei diari.
Als projectes en marxa se sumen el macroprojecte d’una nova connexió ferroviària entre Castelldefels i Barcelona amb un tercer túnel d’entrada a la capital catalana des del sud.
___________________________________
Informació relacionada:
L’R2 sud va registrar 148 incidències greus durant el 2022, gairebé un de cada tres dies
Mijoler desenterra el projecte de l’era Tejedor per dur l’AVE fins a El Prat