«Les activistes exigeixen que la instal·lació no torni a funcionar. Algunes fonts asseguren que el govern espanyol preveu recuperar l’activitat del centre a finals del mes d’abril».
«Tancarem els CIE convoca a concentrar-se a la plaça Urquinaona a les 7 de la tarda el mateix dia que el govern reobri la instal·lació»
x La Directa
Una trentena de persones han participat aquest matí en una acció de protesta a la porta principal del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona. Quatre de les participants en l’acció s’han lligat a la reixa d’entrada al recinte mitjançant cadenes al voltant de les 9 del matí. La resta, s’han quedat assegudes davant de la tanca, mentre entonaven els eslògans “tancarem, els centres d’internament” o “cárcel, cies, redadas y fronteras: así se construye la riqueza europea”, entre altres.
Les activistes exigeixen que aquest centre de reclusió de migrants del Ministeri de l’Interior espanyol no torni a obrir les portes. El 5 de novembre de 2015 va tancar temporalment per fer-hi “obres de millora” ordenades pel jutjat encarregat de la vigilància del centre. Les reformes consistien en la instal·lació d’urinaris a l’interior de les cel·les. Durant 10 anys la direcció del centre no havia considerat necessari que hi fossin. Més enllà de denunciar les condicions “denigrants” de les instal·lacions, la plataforma Tancarem el CIE s’ha proposat com a objectiu principal la no reobertura. La reivindicació ha rebut el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Síndic de Greuges i el Parlament de Catalunya. Algunes fonts assenyalen que el govern espanyol preveu recuperar l’activitat del centre a finals del mes d’abril.
En un comunicat, la campanya Tanquem els CIE fa una “crida popular a donar suport i mobilitzar-nos activament per impedir-ne la reobertura”, tot instant a una protesta popular a les 7 de la tarda a la plaça Urquinaona, el mateix dia que el Govern de l’estat decideixi reobrir la instal·lació.
La plataforma considera que “l’obstinació del Govern de l’Estat en mantenir aquests centres de la vergonya en funcionament ens ha portat fins a una situació límit, anòmala i antidemocràtica” i recorda que, pel fet que el govern central es troba en funcions ara mateix, “el Ministre d’Interior pretén imposar la reobertura del CIE, ho farà sense la legitimitat democràtica de les darreres eleccions”, així com també “en contra de les Resolucions d’òrgans sobirans com el Parlament de Catalunya o el Plenari de l’Ajuntament de Barcelona”.
Tots aquests motius han estat exposats als mitjans de comunicació per part d’Alba Cuevas, directora de SOS Racisme, Mercè Duch, portaveu de Tancarem els CIE, una representant de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca. De fet, la PAH ha tingut un paper destacat en l’acció d’aquest matí, ja que la majoria de persones que hi participen duen les samarretes verdes associaciades a aquesta plataforma. Pels volts de les 12 del migdia, les activistes han donat per acabada l’acció.
Polèmica i rebuig
L’acció d’avui no és la primera de la història del CIE. El 24 de juny de l’any 2006, abans de la seva inauguració –en substitució de l’anterior seu al barri de la Verneda–, un centenar d’activistes hi van entrar per procedir al desmuntatge de portes, finestres, reixes, càmeres de seguretat i la resta d’equipaments de l’edifici. Pretenien impedir la seva obertura. Els antiavalots del Cos Nacional de Policia en van detenir 47, entre les quals hi havia periodistes i advocades. Van passar 72 hores als calabossos i van denunciar maltractaments.