«Hamza Yalçin es troba a la presó preventiva des del seu arrest a l’aeroport del Prat a requeriment de Turquia».
«Una sentència europea impedeix a l’Estat Espanyol lliurar al periodista turc detingut a El Prat sense el vistiplau de Suècia».
El periodista i escriptor Hamza Yalçin no podrà ser lliurat de forma directa a Turquia. Una sentència de la Gran Sala del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i podria impedir que l’Estat Espanyol formalitzi l’extradició sense comptar amb l’autorització de Suècia, país del que l’intel·lectual te la ciutadania i que és membre de la UE.
Hamza Yalçin va ser arrestat el passat 3 d’agost després d’aterrar a l’Aeroport del Prat, on va fer escala per viatjar amb destinació final Regne Unit, en virtut d’una ordre internacional emesa per Turquia a través d’Interpol sobre suposades trames terroristes. La Policia Nacional Espanyola el va posar a la disposició del jutge de guàrdia de l’Audiència Nacional Ismael Moreno, qui el va enviar a presó provisional a petició de la Fiscalia a l’espera que es tramités la sol·licitud d’extradició dictada per Turquia.
Greu risc de pena de mort o tortures
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) és va pronunciar igualment a més sobre una segona qüestió, també aplicable a aquest cas, i que provoca que, a més de donar prioritat a Suècia, l’Estat Espanyol ha de comprovar si Yalçin corre greu risc de ser sotmès a pena de mort, tortura o altres penes o tractes inhumans o degradants abans d’accedir al seu lliurament a les autoritats turques. La resolució estableix que cal comprovar que existeixen garanties absolutes, no hi ha prou que l’estat que sol·licita el lliurament hagi subscrit declaracions o tractats internacionals garantint el respecte als Drets Humans si existeixen “fonts fiables que posin de manifest pràctiques de les autoritats contràries als principis del Conveni per a la Protecció dels Drets Humans”.
Hamza Yalçin es troba a presó preventivament des del seu arrest al Prat. De moment, Turquia te fins l’11 de setembre, per formalitzar la petició d’extradició. Ha de lliurar tota la documentació que fonamenti el cas, i si no ho fa, l’escriptor serà posat en llibertat. Després d’aquest tràmit, l’Audiència Nacional celebrarà una vista per estudiar la reclamació i decidirà si informa a favor o en contra. En última instància, serà el Govern espanyol el que es pronunciï de forma definitiva.
Segons va avançar ‘El País’, Turquia va emetre a l’abril passat l’ordre de detenció en contra de Yalçin per haver insultat al president del país, Recep Tayyip Erdogan, en un article publicat en la revista turca ‘Focus’. També se li acusaria de mantenir “vincles terroristes” amb l’il·legal Front Revolucionari d’Alliberament Popular per dos articles en la publicació turca ‘Odak Dergisi’.
Es multipliquen les mostres de solidaritat amb Hamza Yalçin
Entre altres; la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) ha reclamat la seva immediata excarceració de la mateixa manera que també ho ha fet l’Associació de Mitjans d’Informació (AMI). La Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació (PDLI) ha anunciat que remetrà a la Fiscalia documentació que acredita que la detenció de Yalçin no està justificada i encara menys el seu lliurament a Turquia, la plataforma recorda que l’estat Espanyol pot rebutjar l’extradició quan l’objectiu sigui castigar a una persona per opinions polítiques i sosté que les acusacions turques “manquen de fonament i credibilitat i solament fan referència al legítim dret de crítica” del periodista.
Per la seva banda, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha dirigit una carta als responsables penitenciaris de la Generalitat per conèixer les condicions en les quals està pres i facilitar-li mitjans per garantir la seva defensa. També ha obert una actuació d’ofici, Francisco Fernández Marugán, qui actualment exerceix el càrrec en funcions, de “defensor del pueblo”. De la meteixa manera el seu homòleg català, Rafael Ribó, ha anunciat que demanaria la intervenció del Defensor del Poble davant el Govern espanyol per demanar l’excarceració del periodista.
En els nostres dies fins a 150 periodistes es troben en presons turques complint condemna o detinguts a l’espera d’un judici. “És la major presó del món per a periodistes”, concloïa Inmaculada de la Cruz, presidenta en funcions de RSF, en declaracions a la cadena Ser referents al cas de Yalçin.
D’altre banda ahir la policia espanyola va detenir a Granada a un segon escriptor turc a petició del govern d’Ankara. Dogan Akhanli, tot i que d’origen Turc només té nacionalitat alemanya. Motiu pel qual l’estat espanyol podria enfrontar-se a un possible conflicte diplomàtic.
.