El pacte entre ERC, JxCat, PSC i Comuns per regular l’ús de català a les escoles ja és un fet. La proposta es debatrà avui dimecres al ple i està previst que s’aprovi divendres. La CUP s’ha desmarcat de l’acord per considerar que tot i que no defineix el castellà com a llengua vehicular, el pacte equival a reconèixer el castellà com a llengua d’aprenentatge a l’ensenyament.
L’acord al què s’ha arribat no estableix cap percentatge en quant l’ús del castellà a les aules i manté el català com a llengua vehicular: el castellà passaria a ser llengua “curricular” i s’aplicaria segons els criteris pedagògics de cada centre educatiu i basant-se en la “situació sociolingüística, els objectius de normalització lingüística i l’evolució del procés d’aprenentatge”.
USTEC, SEPC, la Plataforma per la Llengua, la Intersindical-CSC i més associacions s’han posicionat en contra del pacte a través de diferents comunicats. Entre altres arguments, afirmen que “representa la fi d’un model que persegueix la cohesió i el dret de tot l’alumnat a tenir accés a la llengua catalana” i que la proposta “ni compta ni ha comptat en cap moment” amb el suport de la Comunitat Educativa.
Per la seva banda, Òmnium Cultural ha avalat l’acord i ha afirmat a través de Twitter que el pacte “rebutja els percentatges dels jutges i aposta pels criteris pedagògics” i ha demanat que “es garanteixi la protecció jurídica dels centres i es desterrin els tribunals de les escoles”.
Aquest pacte arriba en una jornada marcada per la vaga del professorat i la convocatòria a manifestacions per reclamar millors condicions laborals, entre les que es trobarien la reducció d’hores lectives per tots els docents (les mateixes que es tenien abans de les retallades), l’equiparació salarial dels professors de Formació Professional, la retirada del nou currículum, la derogació de l’avançament del curs escolar o una educació superior pública i de qualitat.
Informació relacionada:
Quan les famílies ‘xarnegues’ van construir l’escola pública en català