Ahir va acabar el termini per presentar al·legacions al projecte d’enderroc del teatre modernista de l’Artesà. En una nota feta pública la pataforma ‘Salvem L’Artesà Aturem l’enderroc’ exposa les seves raons per considerar “una presa de pèl aquest tràmit burocràtic” i expliquen en una nota feta pública el per què consideren que “no valia la pena perdre el temps una altra vegada.”
Comunicat ‘Salvem L’Artesà Aturem l’enderroc’
Avui, 2 de febrer, finalitza el termini per presentar al·legacions al Projecte executiu del Teatre de l’Artesà (exp. 20130/2016).
La Plataforma Aturem l’enderroc, salvem l’Artesà rebutja en la seva totalitat l’actual projecte de nou teatre que està tirant endavant l’ajuntament i que suposa l’enderroc de l’Artesà. Per tant, no hi plantejarà pedaços en forma d’al·legacions.
A més, el consistori només permet plantejar al·legacions a l’annex ambiental, un 10% de tot el projecte d’obres, i no a la totalitat del document, fet que limita els camps d’esmena deixant de banda els temes més polèmics com són les greus afectacions sobre l’edifici en l’àmbit patrimonial, arquitectònic, social i de gestió d’usos.
Cal esmentar, però, que davant d’un text de 2.000 pàgines de llenguatge tècnic i 20 dies de termini, ni veïns ni ningú sense formació en l’àmbit té els mitjans, el temps, ni les mateixes oportunitats per contrarrestar-lo, i per tant és inassumible per la immensa majoria de persones fer-ne al·legacions amb un mínim de rigor. Considerem que referir-se a aquest mecanisme burocràtic com “obrir el projecte a les aportacions de la ciutadania” és un cop més, i simplement, un rentat de cara i pur sarcasme.
Volem refermar el que ja vam dir quan vam fer les al·legacions al Pla Especial Urbanístic, l’Ajuntament és jutge i part implicada: són els seus propis serveis jurídics els que resolen les rèpliques als seus propis projectes. En les anteriors al·legacions va ser un informe del Departament d’Urbanisme del mateix consistori el que va desestimar-nos-les totes. Podem concloure que és un mecanisme totalment partidista i, com ja es va demostrar en les anteriors, no és en les al·legacions on s’han de resoldre aquests processos, perquè la ciutadania no té les oportunitats per fer-ho, no està en igualtat de condicions ni té cap mena de capacitat d’incidència. Com a Plataforma ho vam fer un cop i considerem que no valia la pena perdre el temps una altra vegada.
Per últim, cal reiterar que la Plataforma està en total desacord amb la forma de procedir de l’equip de govern en el polèmic tema de l’enderroc del Centre Artesà, però especialment en com ens ha deixat de costat als veïns i veïnes. En tot aquest procés s’ha mantingut una total desinformació i no hem tingut dret a dir res, sobretot les persones que habiten l’entorn de l’Artesà que són les que es veurien directament afectades per les obres i les dimensions del nou edifici projectat. La primera informació que van rebre va ser la que els vam facilitar des de la Plataforma, quan s’estava projectant el Pla Especial. Davant d’això, dies després, l’Ajuntament va decidir “informar”, convocant diverses reunions separades per carrers, i un cop el termini per presentar al·legacions ja havia acabat. I aquell era el pla que veritablement els afectava! Que ara l’Ajuntament s’hi adreci mitjançant una carta enganxada a cada portal informant del termini per presentar al·legacions només a l’annex ambiental d’un projecte de 2000 pàgines és una absoluta presa de pèl i un incompliment flagrant del seu propi programa electoral pel que fa a l’aspecte de la participació ciutadana.
Com a veïns i veïnes ens sentim indignades per la imposició descarada d’aquest projecte sense que haguem tingut cap oportunitat d’incidir ni participar en la seva planificació, ni ser informades adequadament de com ens afectava, i és com a veïns i veïnes que ens organitzarem i farem tot el possible per aturar-ho.