La plataforma SOS Baix Llobregat, que agrupa desenes de grups ecologistes i plataformes veïnals de la comarca, ha presentat un total de 29 propostes al PDUM (Pla Director Urbanístic Metropolità), la planificació urbanística que ha de substituir al Pla General Metropolità de l’any 1976 a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Segons han assegurat aquest dimecres a través d’un comunicat, han plantejat les seves idees a través d’al·legacions.
Els ecologistes consideren que el Pla Director Urbanístic Metropolità s’ha quedat “molt curt i no servirà per revertir l’urbanisme agressiu al Baix Llobregat. “El PDUM ha d’implementar en l’àmbit metropolità, sense excuses, tots els objectius de l’acord de París sobre el canvi climàtic“, han argumentat. No obstant això, segons aquest grup d’ecologistes, el projecte “es limita a fer una posada al dia cosmètica del PGM del 1976”.
Els ecologistes afirmen que no servirà per a mitigar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i assolir un balanç net d’emissions zero el 2050.
Segons la plataforma, el PDUM ha d’implementar en l’àmbit metropolità, sense excuses, tots els objectius de l’Acord de París sobre el Canvi Climàtic “que és jurídicament vinculant per a l’administració”. En canvi, valoren el projecte com “ineficaç per revertir l’avanç de l’urbanisme especulatiu ni assolir els objectius exigibles per responsabilitat i solidaritat en un espai on viuen 3,3 milions de persones.”
Diversitat de propostes
Les al·legacions presentades per SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet inclouen vint-i-nou propostes concretes perquè el PDUM signifiqui el punt de partida d’una reorientació ambiciosa i total de l’urbanisme metropolità. El conjunt de propostes abasten “des dels mecanismes d’adaptació al canvi climàtic fins al manteniment de la biodiversitat i els connectors ecològics, passant pels espais agraris, els espais naturals i les zones forestals, el cicle d’aigua, la transició energètica, habitatge social, mobilitat, qualitat de l’aire i les vies de comunicació“.
D’altra banda, la plataforma considera que el PDUM “no fa cap esforç per anul·lar els plans urbanístics objectivament lesius per al territori i per la població actual” i demana que es “suspenguin els plans urbanístics que contradiguin les previsions del pla director metropolità fins a l’aprovació definitiva del PDUM i el pla d’ordenació corresponent”.
El nou pla metropolità preveu 217.000 nous habitatges per a l’any 2050. Entre altres planejaments, fixa 15 nous pols d’atracció en la zona i s’han inclòs deu grans avingudes metropolitanes que uneixen municipis.
Les propostes també fan referència a El Prat
Pel què fa a les propostes específiques que fan referència al municipi d’El Prat de Llobregat, els ecologistes demanen declarar la totalitat de la superfície afectada pel pla urbanístic ARE Eixample Nord del com a sòl no urbanitzable. Així com tots aquells sectors d’ús agrícola, naturals, considerats espais fluvials o que afectin zones inundables.
Altrament demanen igualment protegir el tram final del riu Llobregat, afavorint la seva renaturalització i evitar la penetració de l’agua salina del mar.
Pel què fa a l’aeroport, reclamen canviar la denominació i el concepte de ciutat aeroportuària i que Aena en traspassi la titularitat i la gestió a l’administració local.
Pel què fa als espais naturals reclamen a la Generalitat la modificació i ampliació pendent, de la ZEPA Delta del Llobregat, tal i com reclama la Comissió Europea.
_____________________________________________________
Informació relacionada: