«Un estudi amb fototrampeig mostra una població a les pinedes de La Pava (Gavà), un hàbitat que els ecologistes consideren d’elevada biodiversitat i denuncien que no està protegit»
x El Món
D’ençà de l’any 2016 que, gràcies als voluntaris de les entitats ecologistes DEPANA i S.O.S. Delta del Llobregat, s’han observat de manera puntual però regular restes fresques de pinyes arrossegades per esquirols a les pinedes de La Pava, a Gavà, on també s’ha observat algun exemplar d’aquesta espècie. El 21 de maig de 2012, de fet, durant una jornada de camp per estudiar els ocells de la plana de Gavà, ja se n’havia albirat una parella al sector proper a la riera de Canyars. Tots aquests indicis i observacions eren molt interessants perquè no es tenia constància de la presència d’aquests animals a cap altre lloc del delta del Llobregat. Als boscos amb presència de pi blanc i pi pinyer, les pinyes de pi blanc són la principal font d’aliment d’aquest rosegador, ja que els ofereixen més facilitat per moure-les a l’arbre, n’hi ha més durant tot l’any, tenen més valor calòric… com que a les pinedes del delta del Llobregat el pi pinyer és molt més abundant que no pas al pi blanc, això podria oferir una explicació a l’escassedat o absència històrica d’aquests rosegadors al la zona.
El 2001, a la revista ‘Spartina’, el butlletí naturalista de la zona editat per l’ajuntament d’El Prat de Llobregat, es va arribar a afirmar que l’espècie “ha desaparegut”, afirmant que el fet s’havia produit “possiblement” durant la dècada de 1980. Tot i això, se’n destacava l’avistament d’almenys un exemplar a la pineda de can Camins. Tot i això, des de DEPANA i S.O.S Delta del Llobregat afirmen que no han trobat “cap document històric” que confirmi l’existència de poblacions estables d’esquirols a la zona. Des d’aquestes entitats es cita Xavier Santaeufemia, tècnic de fauna del consorci que gestiona els espais naturals protegits del delta del Llobregat, que explica que, entre els 80 i 2010, no hi havia cap població establerta a les pinedes protegides, que s’estenen entre la desembocadura del Llobregat i la Murtra, un 70-80% de les pinedes del delta del riu.
El delta del Llobregat té les pinedes de pi pinyer sobre dunes més extenses i ben conservades de tot el litoral del nostre país. Tot i que antigament devia ser un paisatge comú a tot el litoral mediterrani peninsular, la transformació urbanística de les darreres dècades han fet que, a dia d’avui, només en quedin algunes restes a la costa de l’Empordà i de Tarragona. Pel que fa a les pinedes del Llobregat, són hàbitats amb un gran valor natural, on hi ha una elevada diversitat d’orquídies -14 de les 22 espècies presents al delta del riu- i fongs, presència de plantes molt rares a Catalunya com l’estepa d’arenal… per aquestes raons, entre d’altres, les dunes amb pinedes de pi pinyer o pinastre han estat declarades “hàbitat de conservació prioritària” per la Unió Europea però, dels 20 hàbitats naturals d’interès comunitari europeu que acull el Delta del Llobregat, només tres han estat declarats d’interès prioritari per tal de conservar-los.
En vista d’aquestes dades i dels plantejaments urbanístics que, segons els ecologistes, amenacen les pinedes de La Pava, totes dues entitats van posar en marxa un projecte d’estudi de la situació dels esquirols en aquests indrets per tal de confirmar les observacions de què es tenia coneixement. A finals de maig de 2018, doncs, es va instal·lar una càmera de fototrampeig a un rodal de pi blanc on s’havien vist restes fresques de pinyes i arrossegades per esquirols i s’havia vist algun exemplar. A mitjans de juny, els voluntaris que van revisar la càmera van observar com, el 4 de juny, la càmera havia filmat un individu enfilant-se per una branca, observacions que es van anar fent fins al mes de setembre. Aquestes filmacions, fetes en època reproductora -de gener a juliol- reforcen l’hipòtesi que hi ha una petita població d’aquests animals a les pinedes de La Pava.
A finals dels anys 80, una part de l’hàbitat es va protegir dins les Reserves Naturals Parcials de la Ricarda-Ca l’Arana i del Remolar-Filipines (1987) i, el 2006, de la ZEPA Murtra-Les Maioles (2006). Les pinedes de La Pava, però, amb valors naturals equiparables als de les pinedes protegides, no tenen cap figura de protecció ambiental. És per això que les entitats denuncien “l’arbitrarietat i criteris especulatius a l’hora de delimitar els espais que s’han de protegir al Delta del Llobregat” i recorden, a més, que el Pla Director Urbanístic d’Activitats Econòmiques aprovat al 2015 amenaça el futur de les pinedes de La Pava, on la manca de protecció i de gestió facilita incidents tan desafortunats com les tales il·legals que s’han denunciat recentment.