El 31 de juliol de 1936, el tinent coronel Felip Díaz Sandino és nomenat Conseller de Defensa de la Generalitat de Catalunya.
La seva actuació al capdavant de la Conselleria és va veure supeditada però, a les decisions emanades del Comitè Central de Milícies Antifeixistes, l’organisme unitari creat deu dies abans a la calor dels esdeveniments del 19 de juliol, i que entre els mesos de juliol i setembre, assumir l’organització de manera efectiva de totes les qüestions amb implicacions militars i de defensa de Catalunya.
Aquell mateix 31 de juliol de 1936 Felip Díaz Sandino va fer publicar un anunci en diversos diaris fent una crida perquè s’allistin voluntaris a l’aviació.
El fins llavors cap de la 3a Regió Aèria i membre destacat de l’UMRA (Unió Militar Republicana Antifeixista), havia estat elevat a la categoria d’heroi popular per la seva decidida actuació per frenar als militars revoltats a Barcelona. En el transcurs del cop d’estat, el dos nuclis d’instal·lacions aèries militars del Principat eren el camp d’aviació del Prat i l’Aeronàutica naval de Barcelona, les dotacions de les quals, sota comandament de Diaz Sandino és posicionaren de forma majoritària contra l’insurrecció militar.
Esclatada la guerra, l’aviació militar va pasar a dependre de la Conselleria de Defensa. Durant aquells primers dies de la guerra, i davant l’escassetat de medis aeris, els tres avion de combat que hi havia al Prat, entre caces Niueport-52 i bombarders lleugers Breguet-19, es van traslladar a prop del front, quedant-se sols avions civils encara pendents de ser reciclats en avions de guerra, instal·lant-hi metralladores i sistemes per llençar bombes. Els nombrosos pilots civils que acudiren aquells dies al Prat havien de ser instruïts també com a pilots de guerra, tant els de motor com els de vol sense motor, sent alguns dels principals instructors de vol Josep Canudas, Enric Cera, Jaume Camarasa, Francesc Pérez i Mur i Maria Pepa Colomer i Dolors Vives. De fet El Prat es veuria convertit la resta del conflicte amb un centre d’instrucció de vol pels nous pilots republicans.
El 17 de desembre del mateix any, amb l’entrada de la CNT al nou Consell de la Generalitat, Díaz Sandino lliurà el relleu al capdevant de la Conselleria a Francesc Isgleas, i assumiria la responsibilitat al capdevant de l’aviació republicana al Principat i el front d’Aragó.
.
Informació relacionada:
Tal dia com avui de 1936 Díaz Sandino fa una crida als pratencs a empunyar les armes per aturar el cop feixista
Tal dia com avui de 1936 Diaz Sandino i grups anarquistes fortifiquen La caseta del Mar anticipant-se al cop feixista
Tal dia com avui de 1934 Diaz Sandino desobeir l’ordre de bombardejar la Generalitat des del camp d’aviació del Prat
Autor font: Elpratllibertari.cat