El 15 d’octubre de 1936 va ser nomenat batlle d’El Prat de Llobregat en Lluís Serra Giribert, en representació de la UGT, en virtut dels decrets del 9 i el 12 d’octubre del 1936 dictats per la Generalitat, constituint-se de nou el consistori pratenc.
El repartiment proporcional mantenia el predomini anarcosindicalista amb set regidors de la Confederació Nacional del Treball (CNT), sis d’Esquerra República de Catalunya (ERC), cinc de la Unió General de Treballadors (UGT), dos d’Acció Catalana Republicana (ACR) i dos d’Unió de Rabassaires (UR).
Històric militant de l’UGT a la Paperera, el nou batlle Lluís Serra Giribert havia ingressat al PSUC en esclatar la guerra
Finalitzada la guerra, el novembre de l’any 1939, Lluís Serra seria executat pel franquisme.
La dissolució del Comitè Local Antifeixista
A partir del mes d’octubre del 36 la Generalitat de Catalunya a moltes poblacions va començar progressivament a recuperar i centralitzar moltes de les competències que des del 19 de juliol havien exercit els comitès locals antifeixistes . Aquest va ser un intent del govern català per regular la realitat que va imposar-se al carrer després de la neutralització dels militars sollevats.
La presència de milícies d’obrers armats als carrers, encoratjats pel ràpid triomf que havien assolit, va provocar la desintegració estatal i la desaparició de l’exèrcit. La Generalitat, sense policia ni exèrcit, aviat va perdre el control de la situació, desbordada per la successió d’esdeveniments desfermats per l’intent de cop d’estat militar.
El buit de poder va ser omplert per les organitzacions obreres i sobretot pel sindicat hegemònic d’aquell moment, la CNT, provocant-se una situació revolucionària a Catalunya, que es va imposar davant de la manca d’un control efectiu sobre el territori per part de l’administració de l’estat.
El 20 de juliol el president Companys, davant de la impossibilitat de restablir l’ordre anterior al 19 de juliol, reuneix al govern i fa cridar a representants de la CNT. Els hi ofereix el poder i, en negar-se els anarcosindicalistes a acceptar-lo, aconsegueix que col·laborin per tal de coordinar les forces antifeixistes. El nou instrument, serà el Comitè Central de Milícies Antifeixistes (CCMA) constituït per representants de tots els sindicats i partits del Front d’Esquerres, sota el lideratge de la CNT.
Fins a finals de setembre de 1936 el CCMA va erigir-se amb l’autoritat real de Catalunya i encoratjar el procés de col·lectivitzacions.
Aquesta situació de doble poder es resoldrà a favor de la Generalitat, que aconsegueix finalment la dissolució del CCMA, després d’acceptar els anarcosindicalistes l’entrada de representants de la CNT a un nou govern català d’unitat antifeixista.
A multitud de poblacions, com és el cas d’El Prat de Llobregat, va crear-se comitès locals que esdevenien un veritable contrapoder municipal a les autoritats republicanes.
____________________________________________________________
Informació relacionada:
Tal dia com avui de 1939, Lluís Serra, l’ex-alcalde del Prat va ser afusellat
Tal Dia com avui de 1936 va construir-se el Comitè Local de Milícies Antifeixistes