El 26 de juny de 1936 van finalitzar les obres de construcció dels Col·legis Nous, iniciades quatre anys abans en uns terrenys comprats a tal efecte per l’ajuntament d’El Prat, a fi d’instal·lar-hi les primeres escoles públiques del municipi.
El projecte inicial, que segueix uns línia racionalista, va ser encarregat a l’arquitecte municipal Emilio Gutiérrez Díaz l’any 1932. Però, el projecte definitiu serà el confeccionat per l’arquitecte interí del moment, Joaquim Moragas Ixart.
L’impuls de l’educació van ser una de les fites més reconegudes del període de la república. La República no només donà un important impuls a l’educació sinó que afrontà la necessitat de construir nous centres escolars de caràcter públic per tot el territori català i espanyol. A molts municipis, aquests centres van ser coneguts com a “col·legis nous”, tal i com va passar a El Prat.
Fins a les reformes educatives de la 2a República, l’ensenyament era exercit a l’estat espanyol, en un règim pràcticament assimilable a un monopoli per part de l’Església Catòlica.
En l’àmbit pratenc, la manca d’escoles va comportar una font preocupació que no es va poder resoldre del tot. Dels dos grups escolars públics projectats només es va poder fer realitat el Grup Pompeu Fabra, conegut popularment com els Col·legis Nous (l’actual Escola Joan Maragall).
L’altre centre escolar públic, previst al Fondo d’en Peixo, va quedar interromput al juliol del 36 pel cop d’estat i l’esclat de la guerra. Més tard, les autoritats franquistes es van negar a continuar l’obra.
No seria fins a l’any 1962, dues dècades després, que s’inauguraria l’escola Menéndez Pelayo i l’escola bressol del Fondo d’en Peixo: l’actual Sol Solet.
A quin any es van posar es clases a sobre
Rosa Mauri Serra