«Tal dia com avui de 1939, Lluís Serra i Giribert -militant del PSUC i alcalde del Prat de Llobregat-, va ser afusellat al Camp de la Bota».
Tal dia com avui de 1939, Lluís Serra i Giribert va ser afusellat al Camp de la Bota pel feixisme. Militant de la UGT i el PSUC; en el període que compren el del 15 d’octubre del 36 i el 18 de febrer del 1937, aquest antic treballador de la Paperera va esdevenir Alcalde del Prat de Llobregat, càrrec què abandonaria finalment per marxar de voluntari al front, on va caure presoner dels franquistes.
Fou torturat, i jutjat per un tribunal militar i condemnat a mort per “auxilio a la rebelión” com tants i tants defensors de la legalitat republicana. Després de 83 dies de patir la tortura psicològica de cada matinada al sentir obrir les reixes de la Model a l’escamot que venia a cercar-los, fou assassinat al Camp de la Bota, junt a 7 lleials més, en un parapet prop de la platja, el dia 18 de novembre de 1939, a 5:45 hores.
“Tenia 36 anys i deixava vídua i un fill de 19 mesos; i uns ideals de justícia social i llibertat per tots els pobles, com a base d’un demà millor per al seu i per a tots els infants del món, que no van poder matar ¡ni morirà mai!”; en paraules del seu fill Lluís Serra i Sancho.
La vídua i el seu fill van haver de marxar del poble.
El maig de l’any 2018 el ple de l’ajuntament va aprovar una moció per dedicar-li un carrer al Prat al batlle assassinat. No seria, però fins aquest passat mes de setembre que aquella decisió del Ple es faria efectiva amb la inauguració al Prat del passatge de Lluís Serra i Giribert, en substitució de l’emèrit rei Juan Carlos I de Borbó, que va desaparèixer així del nomenclàtor pratenc. D’aquesta manera va fer-se efectiva una reivindicació llargament expressada per entitats que treballen en l’àmbit de la restauració de la memòria històrica com la campanya –Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers- del Prat de Llobregat, la -Mesa d’Entitats Memorialista de Catalunya- o el mateix fill de l’alcalde afusellat, que va assistir a l’obertura de la placa que duu el nom del seu pare.
La querella de la jutgessa argentina Maria Servini és la darrera esperança dels descendents de Lluís Serra Sancho i de la resta dei víctimes perquè es faci justícia.
____________________________________________________________