El 26 de juny de 2001 va inaugurar-se oficialment el Centre d’Informació Ambiental del Prat de Llobregat, més conegut com a les Cases d’en Puig.
Aquest és el nom que van rebre els antics habitatges que durant gairebé 200 anys van acollir els jornalers que venien a treballar les terres del Prat. Per aquesta raó eren un referent de la nostra memòria col·lectiva, tot i que van adquirir rellevància pública d’ençà de la seva okupació i posterior desallotjament.
L’Ajuntament va anunciar aleshores que les Cases d’en Puig, un cop rehabilitades, es convertirien en un espai de participació ciutadana, intercanvi i debat sobre medi ambient i sostenibilitat. Tot aquest procés, però, no va restar exempt de polèmiques, per actuacions com la destrucció patrimonial del pou i el forn que hi havia, o la reconstrucció de l’edifici original, passant a esdevenir un fals històric amb poc o res a veure amb l’estructura original.
La festa d’inauguració, segons era previsible, la van espatllar els membres i simpatitzants de l’anteriorment desallotjat Kasal Okupat del Prat (KOP ‘Les Cases d’en Puig’), els quals van irrompre durant el discurs institucional de l’Alcalde Lluís Tejedor entre xiulets, petards i crits d’”especulador”.
Els manifestants acusaven l’Ajuntament d'”hipòcrita”, per una rehabilitació que van qualificar de “destrucció del patrimoni i una falsa preocupació mediambiental “mentre acusaven el consistori pratenc de ser partícip del deteriorament del Delta amb la signatura del Pla delta i actuacions com el desviament del riu. La protesta no va estar exempta de moments de tensió, quan els okupes van entrar dins de l’edifici tot i l’oposició de la Policia Local que va tractar d’impedir-ho.