En 12 d’octubre de 2006, en el marc de la commemoració del dia de l’hispanidad, un grup de pratencs “van procedir a netejar” el poble de nombrosa simbologia franquista.
Dues accions paral·leles es van dur a terme durant aquella matinada prèvia a la data del 12 d’octubre. Una primera consistent en la retirada de gairebé una quarantena de plaques del “Ministerio de la Vivienda” franquista, encara presents a nombrosos edificis pratencs. I una altra, rebatejant el nom d’alguns carrers dedicats a personatges lligats amb el franquisme.
En el comunicat de l’acció els responsables de l’acció feien públic els noms dels sis carrers i el motiu de la seva substitució. Els autors es declaraven contraris a la celebració del 12 d’octubre, que qualifiquen de commemoració imperialista d’un genocidi. De la mateixa manera els responsables de l’acció,expressaven la seva la voluntat ferma de continuar retirant els símbols fins que no en quedés cap.
El grup apel·lava a l’acció directa i denunciava en el seu comunicat que l’octubre de l’any anterior el consistori pratenc s’havia compromès a la retirada total de les plaques, i que per contra, durant el mes d’abril d’aquell mateix any, s’havia anunciat la retirada de quatre plaques únicament: un “nombre irrisori”, afegien, “que ni tants sòls han estat capaços de complir”.
Tres anys desprès, el 25 de gener de 2009, és donaria a coneixerien la campanya Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers, que encara perdura avui en dia.
L’última placa de la falange del Ministrerio de la Vivenda que quedava en el tot El Prat, va desaparèixer el setembre de l’any 2018, de la ma del citat col·lectiu antifeixista.

Comunicat de l’acció:
Feixisme, ni al Prat ni enlloc!! 1492- massacre indígena
En el marc de la “celebració” del 12 d’octubre, dia de la Hispanidad, un grup de pratenques ha decidit netejar El Prat de material i noms franquistes. Hem eliminat una quarantena de plaques del “Ministerio de la Vivienda” franquista i hem rebatejat sis carrers per la seva relació amb el feixisme. Amb aquesta acció volem comunicar:
– El nostre absolut rebuig a aquesta festivitat i tot el que representa. Des del genocidi comès als pobles americans, fins a l’actual paper de l’estat espanyol vers altres realitats culturals, lingüístiques i nacionals.
– El nostre compromís amb tota aquella gent que va lluitar per defensar els drets i llibertats de la classe obrera i del nostre poble ara fa 70 anys, dels que ens considerem hereus.
– L’hipocresia del consistori pratenc davant els compromisos presos el 5 d’octubre del 2005, quan van aprovar una moció a favor de la retirada d’aquests símbols, els quals, un any després, es mantenien intactes, fins la passada nit, sense que s’hagués retirat ni una sola placa.
– L’exigència del canvi de nom d’aquells carrers que tenen relació amb el franquisme. És una vergonya que alguns carrers portin el nom d’alcaldes franquistes (Joan Vilà i Dalmau, Rafael Ferrer Monés), famosos feixistes locals (Victor Casanovas, Rector Farrès i Poch), culpables de l’afusellament i empresonament de nombrosos pratencs, i que es mantinguin denominacions imposades pel franquisme (Plaça Espanya) o el nom del successor del dictador (Juan Carlos I).
– Animem a les ciutadanes i ciutadans del Prat a continuar la tasca ahir encetada, i a arrencar totes les plaques franquistes del Ministerio de la Vivienda que encara queden a la població.
– La nostra voluntat de continuar en un futur la neteja de simbologia franquista fins que no en quedi cap.
Ahir, avui, demà…Antifeixistes sempre!! Amunt el Prat viu i combatiu!!
12 d’Octubre del 2006. El Prat de Llobregat (Baix Llobregat)

_____________________________________________________
Informació relacionada:
El Prat aprova eliminar els carrers franquistes del nomenclàtor pratenc