El 24 de Juliol de 2014, la jutge de Sabadell que instruïa el cas Mercuri comunicar la imputació de l’alcalde del Prat, Lluís Tejedor i de 40 alcaldes, exalcaldes i exregidors més del PSC, ERC, CiU, ICV-EUiA i el PP; esquitxats per la trama ordida per l’expresident de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) Manuel Bustos.
Els acusava d’un delicte contra l’administració pública pel cobrament, el 2011 i 2012, de 300.000 euros del que la jutge considerava “sous encoberts” que l’excúpula de la Federació de Municipis liderada per Bustos feia passar per unes dietes que ningú va justificar.
Lluís Tejedor estava acusat de cobrar dietes sense justificar per valor de 12.870€ de la FMC on ostentava el càrrec de vicepresident.
Aquest fet va transcendir arran d’una roda de premsa feta per la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que es presentava com acusació popular en el Cas Mercuri.
Aquests cobraments en base al “rang que ostenten” estaven prohibits als estatuts de la FMC per la pròpia prohibició legal que impedeix a qualsevol persona cobrar més d’un sou públic. La diferència en el valor dels cobraments entre els alcaldes pel càrrec que ostentaven dins l’organisme va portar als Mossos a considerar aquestes dietes fixes com una mena de “sous encoberts” per evitar aquesta legislació. A més, segons apuntava l’atestat: “aquestes retribucions no tindrien justificació” ni tan sols en concepte de dieta, ja que no s’han celebrat moltes reunions fixades als estatuts i molts membres ni tan sols havien assistit a les mateixes, donat-se la paradoxa de que fins i tot es van arribar a cobrar entre el juny i el setembre de 2011, període en que el comitè executiu de la FMC s’havia dissolt fins al seu nou nomenament en estar en període electoral.
L’escàndol finalitzar amb la carpetada judicial del cas i l’absolució dels 33 alcaldes imputats
L’Audiència de Barcelona va decretar el seu sobreseïment, perquè la federació, ens liderat pel PSC, és una associació que “es regeix pel dret privat, i els fons rebuts, tot i que són quotes dels ajuntaments, deixen de tenir la consideració de cabal públic” i, per tant, “el que facin amb aquests diners ja no es pot incardinar als delictes contra l’administració pública”, va cloure l’Audiència.
L’alcalde del Prat justificava les retribucions de la FMC per la seva “responsabilitat i dedicació” i assegurava “desconèixer” qualsevol mena de pràctica suposadament il·legal.
Tejedor va anunciar que tornaria els diners que va cobrar pels seus càrrecs en la Federació. Al principi, però, Tejedor havia manifestat que no pensava tornar els diners perquè seria admetre que ha comès un acte “il·lícit”.
_____________________________________________________
Informació relacionada:
Ada Colau i Lluis Tejedor. El final d’un camí que va del dissentiment a l’aliança institucional