Amb més de 15 anys de trajectòria al darrere, Cals Karxofa és un referent de les cooperatives de consum al Prat de Llobregat i una de les més consolidades. Transcendint l’àmbit local la Cooperativa forma part també part de La PACA (Acord per al Consum i la Producció Agroecològics).
La iniciativa de crear aquesta cooperativa, pionera al poble, va néixer al Kasal Okupat del Prat -KOP Alta Tensió- de la mà d’un petit grup de persones. Cals Karxofa només compra productes ecològics o artesans produïts el més a prop possible del Prat i ho fa directament al productor, sense intermediaris. S’hi poden trobar productes molt variats com ara fruita, verdura, ous, oli, pa, vedella, peix, cervesa i vi.
Produir i consumir localment, sense intermediaris, fer producció agroecològica, i potenciar una economia social i solidària són algunes de les seves premisses.
Gemma Úbeda, una de les seves membres comenta: “veníem del Kasal Okupat del Prat i vam pensar que si en d’altres camps buscàvem alternatives al sistema capitalista, havíem de fer el mateix amb el menjar“.
La cura dels productes de la terra i de les condicions laborals dels seus treballadors són alguns dels pilars de les cooperatives d’autoconsum de productes ecològics. Segons Úbeda, “el concepte és que nosaltres ens comprometem a comprar tota la producció d’un pagès, per garantir la viabilitat del camp“, i afegeix “quan la gent coneix la persona que porta el producte s’ho mira d’una altra manera i pensa en l’enciam que conrea el Toni“.
Seduïts pels principis i valors que promou aquest sistema, que fa que productors i consumidors es coneguin les cares, de la mà dels productors de Can Bofill, de Molins de Rei i del grup de Consum de Cornellà, es va crear aquell mateix any de 2008, la PACA. Una iniciativa a la qual de seguida s’hi va afegir la llavors recentment formada cooperativa de consum d’El Prat.
Quinze anys de vida i tres trasllats de seu
Quinzè anys què han passat no sense entrebancs; com per exemple el desallotjament del KOP -Alta Tensió-.
L’enderroc de l’espai físic que acollia i va veure néixer la iniciativa, va obligar a cercar una nova ubicació per al projecte cooperativista, traslladant-se a una habitació cedida al local del sindicat CNT del Prat; després d’haver protagonitza’t algun que altre repartiment de cistelles al bell mig de la plaça de la Vila.
Cals Karxofa també està en el germen de dues cooperatives més. Gaia, nascuda arran del despreniment d’una part de la cooperativa que va decidir traslladar-se a un altre local cedit per la COV (Cooperativa Obrera de Vivendes), poc temps després del desallotjament del KOP Alta Tensió; i Capità Enciam, un grup de mares de l’AMPA que va formar un grup d’autoconsum per vetllar per l’alimentació dels fills, i que posteriorment va dissoldre’s dins de Cals karxofa.
L’any 2014, amb l’okupació de l’antic Centre d’Estudis Llobregat (CELL), Cals Karxofa va traslladar-se a la seva ubicació actual, el Casal ‘La Llavor’, on cada dijous a la tarda té lloc el repartiment de cistelles dels associats a la cooperativa.
.
LA PACA un model alternatiu de consum responsable
Als anys 60, un grup de dones japoneses preocupades per l’alimentació dels seus fills, que rebutjaven una agricultura infectada de pesticides, va unir-se i va posar-se en contacte directe amb els pagesos per establir un compromís basat en la no utilització de productes químics i en la producció ecològica. Naixien aixi les “Tekei“, que l’any 1985 importarien els americans creant les CSA (Community Supported Agriculture), expandint-se uns anys més tard a Canadà i Gran Bretanya.
No va ser fins el 2001 que França va acollir també aquesta iniciativa, constituint-se les AMAP (Associacions per a la Conservació de l’Agricultura Camperola) un sistema que va recuperar l’economia de la pagesia, aconseguint la requalificació de terrenys industrials. Avui dia ja són 30.000 les famílies franceses que es nodreixen de les més de 750 AMAP.
Actualment, la PACA aplega al voltant d’unes 100 famílies, organitzades en 8 grups de consum, repartits per diverses poblacions del Baix Llobregat, i els productors Can Bofill, situats a la muntanya de Collserola, Ca n’Oliveró, a Castellbisbal, i 3 productors associats.
.________________________________________________________