El 12 de març de 2020, avui farà 5 anys, una trentena d’entitats ecologistes i veïnals d’àmbit local, comarcal i nacional, des de la Lliga de Defensa del Patrimoni Natural (Depana) o Ecologistes en Acció fins a Salvem el Calamot, Defensem el Castell, No més Blocs o Salvem les Oliveretes, o la pratenca Ni un Pam de Terra, entre d’altres, van presentar públicament la plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet. Just dos dies abans de que les mesures de confinament, associades a la declaració de pandèmia, entressin en vigor.
L’entitat que fa de paraigües de totes les lluites veïnals generades pels plans urbanístics que amenacen a continuar esquarterant la comarca, va néixer inspirar-se en iniciatives semblants a Catalunya, com ara SOS Costa Brava o SOS Pirineus.
Cinc anys després, SOS Baix Llobregat aixopluga a més d’una cinquantena de col·lectius i plataformes adherides. “Desenes de nous projectes urbanístics continuen amenaçant les zones boscoses de les faldes de Collserola i del Garraf-Ordal, zones agrícoles de la vall baixa i el delta del Llobregat, així com els darrers connectors ecològics entre el Garraf, Collserola, el riu Llobregat, les rieres, les zones naturals protegides al delta i l’àrea marina contigua“, explicava fa un temps la citada plataforma comarcal.
La lluita per salvar l’estany de la Olla del Rei -avui declarada zona ZEPA- és un dels pocs conflictes oberts guanyats per les entitats integrants de la citada plataforma, conjuntament amb la salvaguarda de l’entorn de la Colònia Güell que han celebrat una victòria judicial en els darrers anys.
En relació a l’urbanisme sempre és difícil parlar de victòries definitives, més aviat ho podríem comparar amb una guerra de posicions amb avanços i retrocessos sobre un camp de batalla que enfronta territori i un model de desenvolupament econòmic.
Un parell d’exemples els podríem trobar amb el debat de l’ampliació de l’aeroport, que ara tornar a ressorgir sota el impuls de determinats actors econòmics desprès de la grans mobilitzacions ciutadanes de 2025. O amb la sentencia recent del TSJC d’anul·lació del PDU Gran Via-Llobregat, on tot i que no podem parlar pas de cap victòria definitiva de No més Blocs, la sentència deixa molt tocat el projecte
La urbanització de zones inundables ha estat un altre dels grans cavalls de batalla d’alguns del grups i col·lectius que integren la plataforma. És el cas del Pla Litoral a Gavà o Ribera Salines a la llera del riu de Cornellà, on el citat col·lectiu gestiona també un hort comunitari anomenat ‘La Bardissa‘ situat en els terrenys afectats pel pla urbanístic.
“La planificació urbanística, la mobilitat, el model energètic i la gestió del medi segueixen patrons del passat que ja no són vàlids en aquests moments”, asseguren des de SOS Baix Llobregat. I consideren que “no hi ha espai per més totxo a la comarca”.

_____________________________________________________
Informació relacionada:
La plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet reclama una moratòria urbanística a la comarca
Alarma ambiental col·lectiva per salvar el Baix Llobregat i l’Hospitalet
SOS Baix Llobregat presenta una trentena de propostes contra el PDUM