El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha sentenciat que l’Estat espanyol va incomplir “sistemàticament” els límits de gasos contaminants marcats com a màxims a l’àrea de Barcelona i a Madrid. Així s’ha conegut aquest dijous.
En el cas de l’area metropolitana, el TJUE acusa la capital catalana i l a seva àrea metropolitana –el Prat, per tant, inclòs- d’infringir la directiva 2008/50 relativa a la qualitat de l’aire perquè, almenys fins al 2019, s’hi va emetre més diòxid de nitrogen del permès.
L’omissió dels objectius climàtics posa en risc la salut de 4,2 milions de persones
El cas sobre el qual s’ha pronunciat el TJUE va començar el 2019, quan la Comissió va obrir un expedient sancionador a aquestes tres zones per superar els límits legals de diòxid de nitrogen (NO2) a causa, principalment, de les emissions generades pel trànsit i la combustió d’altres fonts d’energia fòssils a causa, principalment, de les emissions generades pel trànsit i la combustió d’altres fonts d’energia fòssils, entre altres pel que fa al nostre municipi, les genrades pel sector aeroportuari i transport maritim.
Segons l’Agència Europea del Medi ambient, el diòxid de nitrogen causa la mort de gairebé 9.000 persones cada any a Espanya. I l’Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que la contaminació de l’aire causa 7 milions de morts prematures cada any al planeta.
En la sentència, el tribunal europeu subratlla que l’omissió dels objectius climàtics ha posat en risc la salut dels 4,2 milions d’habitants que tenen les zones catalanes i dels 3,1 milions que viuen a la capital espanyola i causa la mort de gairebé 9.000 persones cada any a Estat. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que la contaminació de l’aire causa 7 milions de morts premature cada any al planeta.
Amb tot, això no significa que l’Estat espanyol hagi de pagar cap sanció. La decisió de l’alt tribunal només fa que les zones denunciades tinguin l’obligació d’adoptar plans de qualitat de l’aire que estableixin mesures que garanteixin que no se superin els límits de contaminació.
Tot això succeeix la mateixa setmana en la qual l’Ajuntament de Barcelona ha assegurat que d’ençà que va iniciar-se el mandat de Barcelona en Comú, la contaminació s’ha reduït un 31%.
________________________________________
Informació relacionada:
La UE acorda d’augmentar les taxes d’emissió de CO₂ als vols
Menys temps, més impacte: per què el turisme a Barcelona deixa una gran petjada de carboni a El Prat?
La UE denuncia al TJUE la contaminació de Madrid, Barcelona i El Prat