El treball d’anàlisi de la biodiversitat a l’àmbit metropolità del Llobregat tenia per objectiu identificar els principals punts d’interès de la zona deltaica per poder plantejar mesures per la seva millora. Aquest estudi dut a terme durant 2 anys ha revelat la gran importància del Delta de Llobregat i les possibles formes d’intervenció més destacades.
Amb aquest anàlisi, s’ha reafirmat que la zona deltaica, tot i ser una zona molt pressionada tant per la proximitat a grans poblacions com per la indústria i l’aeroport, té una funcionalitat ecològica molt important el relació amb la biodiversitat.
Els mostrejos mostren que es tracta d’un espai fluvial amb més de 2.500 espècies de flora i fauna, de les quals 336 són protegides. També s’han identificat espècies de papallones diürnes i líquens que mai no s’havien observat.
De les espècies detectades, quasi en 30% estan protegides, entre les quals es troben el 80% dels amfibis i més del 70% dels ocells observats durant el mostreig. Així mateix, l’estudi destaca sobretot la part baixa del Delta, que destaca per ser un punt d’alta concentració de biodiversitat on es poden trobar espècies úniques a Catalunya.
La importància dels passos de fauna
Un altre estudi recent relacionat amb l’anterior, s’ha centrat en dificultat o facilitat que té la fauna terrestre per desplaçar-se entre els diferents espais verds. El seu objectiu era poder localitzar sectors de pas que permetessin una millor permeabilitat entre els mateixos per així poder restablir els fluxos ecològics.
Després d’analitzar 192 passos, per sobre o per sota de les infraestructures, s’ha vist que més de la meitat no serien funcionals. En aquest aspecte, la fragmentació territorial i les infraestructures ferroviàries i viàries suposen el major problema.
Per aquest motiu es dedueix que el focus s’ha de posar en la xarxa de rius i torrents com a corredors ecològics, ja que aquests espais ajuden a superar les barreres de les infraestructures. Però la qualitat connectora d’aquestes zones té potencial de millora, ja que el 87% presenten una qualitat insuficient.
L’informe proposa un total de 200 punts d’intervenció amb gairebé 500 actuacions sobre els 16 eixos de connectivitat que inclouen els principals corredors faunístics. El cost d’aquesta transformació seria de 23 milions d’euros.
Dintre d’aquestes actuacions en destaquen les següents:
- Actuacions de millora en les infraestructures de transport, com per exemple tanques que condueixin els animals per evitar que travessin les infraestructures i puguin ser atropellats o provoquin accidents, o tanques opaques per evitar que els llums dels vehicles afectin el pas de la fauna.
- Actuacions de millora dels hàbitats, com la revegetació i l’eliminació de runes, deixalles o infraestructures obsoletes.
- Actuacions en cursos fluvials, com l’eliminació d’espècies exòtiques, la revegetació de zones humides o la creació de basses per fomentar la biodiversitat o la millora de la qualitat de l’aigua.
A més de les mencionades anteriorment, també es recullen 8 actuacions singulars amb una inversió de 8 milions d’euros, com per exemple la creació de nous passos inferiors o superiors tipus ecoductes o falsos túnels.
_____________________________________________________