«Rafael Español, expresident de La Seda, pacta amb la Fiscalia una rebaixa en la seva pena que no impedirà la seva entrada a la presó».
«Español, juntament amb altres empresaris, van simular vendes de La Seda a empreses vinculades».
x Catalunya plural.cat
El sector negocis de CiU viu les seves hores més ombrívoles entre pactes amb la Fiscalia. Mentre l’exconseller Macià Alavedra ha confessat el seu paper de comissionista en la trama urbanística de Pretòria per evitar la presó, l’expresident de la històrica química La Seda, Rafael Español, ha arribat a un pacte amb el ministeri públic pel qual accepta una condemna de dos i anys i mig de presó per apropiació indeguda. Cinc més empresaris també han acceptat penes menors.
Segons el fiscal, els acusats van simular la venda de 58.450 tones del producte PET, usat en la fabricació d’ampolles, a empreses vinculades a ells mateixos per revendre’l posteriorment a La Seda. El tripijoc també incloïa el transport fictici del producte a empreses de països com Rússia o Tunísia. El fiscal eleva el perjudici patrimonial de La Seda a 4,3 milions d’euros.
La petició inicial de pena de la Fiscalia per Español era de 12 anys de presó. L’empresari si haurà d’entrar aquest cop a la presó, cosa que va evitar el 2015. Després d’un altre acord amb la Fiscalia, va reduir una condemna de 27 a 2 anys pels delictes d’apropiació indeguda i contra la Hisenda pública. Aquest últim procés portava anys obert i va patir dilacions indegudes, i, igual que ara, Español va tornar part dels diners desviats.
Español va presidir La Seda entre 1993 i 2009, l’últim any només del consell d’administració, abans de la fallida de la companyia. La resta de condemnats són el director general de la societat Indústries Químiques Associades, vinculada a La Seda, entre 2008 i 2009, Aurelio González-Illa; el director financer de La Seda des del 2001, Carlos José Sanz; el director d’operacions de La Seda de Barcelona i des de finals del 2007, Sinforiano Sisniega; el titular del 25% del capital social d’NetCAT, Santiago Marsella; i el extreballador de La Seda, Joaquín Francisco García.