Demà hi ha convocada una altra jornada de vaga a les escoles del Principat. Aquesta vegada se centra en la defensa del model d’escola pública en català, i no ha estat una convocatòria unitària. Els sindicats cnvocants són la USTEC-STEs, el SEPC, COS i la Intersindical-CSC, amb el suport de la CGT i la CNT d’Ensenyament, i és una vaga adreçada a tota la comunitat educativa: docents, però també personal d’administració i serveis, als centres públics i concertats.
Vaga el 23 de març contra la “repressió” del català
Els sindicats convocants de la vaga d’educació diuen que la sentència del TSJC demostra un cop més que “l’Estat espanyol disposa de tota la maquinària jurídica hereva del franquisme i d’un marc legal fet a mida per reprimir la nostra llengua fins a aconseguir-ne la seva gradual desaparició “. Consideren que la Generalitat de Catalunya s’ha mostrat “incapaç de defensar l’escola catalana”.
La demanda principal és que el responsable del model lingüístic de tots els centres sigui el Departament d’Educació, amb Josep Gonzàlez-Cambray al capdavant, i no pas les direccions, especialment arran de la sentència que imposa un 25% de castellà a les escoles. Demanen que el model que s’apliqui sigui únic, d’immersió total en català, i que la decisió d’aplicar-lo no hagi de dependre, en última instància, de les direccions, afirma Iolanda Segura, portaveu de la USTEC-STEs. en declaracions a Vilaweb.
“No denunciem només la manca de resposta a la sentència, sinó el fet que la immersió no s’ha arribat a aplicar mai”, explica tambè Roger Castellanos, secretari de comunicació de la Intersindical-CSC en declaracions a Vilaweb. Els sindicats denuncien que hi ha hagut manca de control real del compliment de la immersió.
Un març de vagues a l’educació
Aquesta vaga va ser convocada abans de la vaga de cinc dies –15, 16, 17, 29 i 30 de març– que tenia diverses reivindicacions: l’avançament del calendari escolar, més diàleg amb els professors en la proposta de nous currículums, la reversió de les retallades… La defensa d’una escola en català també era un dels punts de la protesta, però els sindicats convocants de la vaga del dia 23 van considerar que quedava massa diluït i que calia mantenir la convocatòria un dia específic per a poder denunciar la sentència del 25% i defensar el model educatiu català.
La COS, la Intersindical-CSC, el SEPC i USTEC-STEs també critiquen que el nou calendari escolar 2022-2023 s’hagi tirat endavant sense haver negociat amb els representants dels treballadors. Creuen que aquesta i altres mesures, com el nou currículum, han estat “decidides de manera unilateral“.
També critiquen la situació d’incertesa que viuen els interins i les retallades en el sector educatiu. Per això, a banda de la vaga del 23 de març, durant tot el mes s’han convocat fins a cinc dies de vaga.
La Generalitat dicta serveis mínims a un 1 de cada 3 professors a infantil, primària i ESO
Es repeteixen els serveis mínims que hi va haver durant la vaga d’ensenyament de la setmana passada. Aquest 23 de març hi haurà un 33 % dels professors a infantil, primària i secundària. Dit d’una altra manera, hi haurà un docent per cada tres aules i una persona de l’equip directiu per cada centre.
- Article redactat parcialment amb informació i declaracions originalment publicades al digital Vilaweb
Comments 1