Aquest dissabte, 9 de novembre, en el 75è aniversari de la Nit dels Vidres Trencats, es va produir una concentració d’activistes ultradretans catalans davant del consolat grec de Barcelona, al carrer Freixa, 6, en solidaritat amb el partit neonazi hel·lè Alba Daurada. Segons el seu promotor, Alejandro Fernández, l’acte havia estat autoritzat pel Departament d’Interior. En efecte, cinc furgonetes de la Brigada Mòbil, així com diversos efectius de Seguretat Ciutadana i agents de paisà van vigilar la concentració. Un dels sota-signants, Bertran Cazorla, degudament identificat amb el carnet del Sindicat de Periodistes i el meu DNI, i mostrant aquestes acreditacions a la policia en els dos cops que ho va requerir, va cobrir la concentració per al setmanari Directa.
Va fer una cobertura de text i imatge, i per tant va haver de fotografiar l’acte, la qual cosa va inquietar els assistents, que inclús van mirar d’arribar fins a on era per impedir-ho. Davant d’aquests fets, la policia desplegada va prendre la filiació. En un moment donat, l’agent que semblava responsable dels efectius de Brigada Mòbil va demanant “És en Jordi Borràs, vostè?”. Un cop aclarit que no ho era, el citat agent va advertir que ell mateix s’encarregaria d’imputar al periodista un delicte de desordres si algun dels concentrats l’agredia i la policia havia d’intervenir per preservar la seva integritat física o en algun altre aldarull que es pogués produir. No se’n va produir cap ni un.
Es dóna la circumstància que el fotoperiodista Jordi Borràs ha patit amenaces de mort en les darreres setmanes, després d’informar amb un tuit el passat 12 d’octubre, quan molts ciutadans i ciutadanes estaven alerta pels grups ultres que hi havia als carrers de Barcelona, de la presència d’un d’aquests grups al barri de Sants. Arran d’aquest tuit informatiu diversos portals web ultres l’han assenyalat, acusant-lo de ser l’instigador de l’atac, i això ha produït les amenaces que els Mossos investiguen.
Aquests fets ens han inquietat profundament, i per això volem declarar:
– Que ens preocupa que algun agent de la policia catalana pugui compartir la interpretació dels ultres que van veure intenció d’instigar atacs en un tuit que només era informatiu i no feia cap incitació a la violència. Cal rebutjar de ple aquesta acusació i defensar la llibertat d’informació a la xarxa com es fa en mitjans més convencionals com el paper.
– Que ens exigim a la policia catalana que, així com garanteix el dret a manifestació dels activistes neonazis, garanteixi el dret a la informació de la resta de la ciutadania i no amenaci els que s’ocupen de subministrar aquesta informació.
– Que garanteixi també el dret a la seguretat que tenim com a ciutadans, no amenaçant les víctimes potencials d’una agressió amb imputar-les del conflicte.
– Que reclamem aquest dret a la seguretat com qualsevol altre ciutadà o qualsevol altra ciutadana, i reivindiquem l’exercici de la llibertat d’informació sense que aquest exercici hagi de suposar una minva d’aquest dret nostre a la seguretat. El fotoperiodista Jordi Borràs ha editat el llibre Warcelona i el periodista Bertran Cazorla s’ha ocupat, tant a nivell personal com professional, de denunciar males pràctiques policials. Aquestes activitats no poden ser excusa per prendre menys seriosament la protecció d’ambdós davant de qualsevol atemptat a la seva integritat. La policia té el deure de protegir tothom.
– Que considerem que l’amenaça de l’agent antidisturbis és especialment greu fent referència a dues persones que es troben en una situació especialment delicada pel que fa a la seva seguretat, pel fet d’informar sobre l’activitat de la ultradreta a Catalunya i ser per això coneguts en aquests entorns. Jordi Borràs ha estat inclús objecte d’amenaces de mort arran de la seva cobertura del 12-O a Barcelona, i per això cal reclamar especial cura a la policia.
Jordi Borràs i Bertran Cazorla
Barcelona, 15 de novembre del 2013