El govern de la Generalitat ha decidit d’aixecar bona part de les restriccions per la sequera perquè, gràcies a la pluja d’aquests darrers dies, els embassaments s’han omplert fins al 23,78% de la capacitat. L’anunci ha estat rebuda entre la celebració entre els empresaris i les crítiques dels ecologistes.
Els 202 municipis que abasta el sistema Ter-Llobregat, on viuen prop de sis milions de persones, incloent-hi El Prat, i l’àrea metropolitana, deixen d’estar en fase d’emergència i tornen a la fase d’excepcionalitat, la mateixa que l’any passat.
Tornada la fase d’excepcionalitat
Una de les principals mesures que canvia és que, als municipis afectats, els litres d’aigua disponibles per habitant i dia passen de 200 a 230. El reg agrícola suprimit passa del 80% al 40%
La reducció dels usos industrials passarà del 25% al 15%. Ara -i amb l’inici de la temporada turística a tocar- es podran omplir les piscines privades llevat de les d’ús unifamiliar que siguin buides; en canvi, continua prohibit de regar les zones verdes i els jardins públics i privats, i de regar els arbres més enllà de la mínima quantitat necessària per a la supervivència.
El Govern ha anunciat igualment que la dessalinització es comptabilitzarà com uns dels recursos a l’hora d’avaluar les reserves del sistema Ter-Llobregat, en contra de la lògica seguida fins ara al Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera (PES), que entén la dessalinització com un recurs d’aigua alternatiu que es posa en marxa quan les reserves embassades minven.
La crisi per sequera ni molt menys ha acabat
L’any passat, de maig a octubre i amb alguns episodis plujosos, les reserves van disminuir un 6%. Si agafem aquest indicador com a referència, és una probabilitat que passat l’estiu estiguem al límit de l’entrada en emergència una altra vegada, si prenem com a referència les reserves embassades.
“Avui Catalunya gasta un 30% més d’aigua de la que tenim i s’ha posat en risc els ecosistemes mentre s’ha continuat posant per damunt els interessos d’algunes indústries, com la turística i l’agroindústria”, denuncia Eva Vilaseca en nom de totes les entitats adherides a l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial (ACTE).
ACTE -que inclou entitats com Aigua és vida, FAVB, Ecologistes en Acció, la XES, entre altres- ha recordat que l’escassetat augmentarà en els pròxims anys, segons apunten totes les previsions científiques, i han demana aplicar “correctament” la legislació a l’hora de gestionar-la. És a dir, prioritzar els usos de l’aigua que preveu la llei, començant pel manteniment dels cabals ecològics i, seguidament, el “dret humà a l’aigua i la producció d’aliments per al consum local”, abans que la resta d’activitats econòmiques.
_____________________________________________________________________
Informacions relacionades:
Les fuites fan malgastar gairebé un 24% de l’aigua potable del Principat