Aquest dilluns arriba a Catalunya la missió de l’Eurocambra encarregada d’analitzar el sistema d’immersió lingüística de l’escola catalana. Es tracta d’un grup d’eurodiputats enviat pel Comitè de Peticions del Parlament Europeu encarregada d’analitzar el sistema d’immersió lingüística a les escoles visitarà dimarts dia 19 de desembre dues escoles del Prat, el Centre d’Educació Especial Can Rigol i l’institut Salvador Dalí, on ja s’aplica el 25% de classes en castellà per ordre judicial.
Una missió que ha estat qüestionada pel seu “biaix polític” pels grups socialdemòcrata, els Verds i l’Esquerra Unitària, que l’han boicotejat obertament i no hi envien membres de forma oficial, sinó només com a “acompanyants”.
De fet, el grup inclou 12 membres, però només sis són oficialment de la missió del Comitè de Peticions, i la majoria són de la dreta, l’extrema dreta o el grup liberal.
La visita respon a una petició de l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) perquè els eurodiputats coneguin de primera mà el funcionament lingüístic dels centres, i avaluïn l’ús del castellà a l’escola, tot i que la Unió Europea no té competències per intervenir en aquest camp.
Acusen Dolors Montserrat, del PPE, de fer un “ús partidista” del comitè
Fa temps que grups europarlamentaris progressistes consideren que la presidenta del comitè, la popular Dolors Montserrat, fa un ús “partidista” de la institució, especialment en temes relacionats amb la llengua catalana o la situació interna a l’estat espanyol. De fet, fa tres anys, diversos eurodiputats van enviar una carta a l’aleshores president de la cambra, David Sassoli, per denunciar aquesta situació.
El febrer passat, diversos membres del Parlament Europeu també van abandonar la sala del Comitè de Peticions durant un debat sobre la immersió per denunciar que estava esbiaixat, i que només compareixen experts de part. Durant la discussió, alguns d’aquests experts van demanar aplicar un “155 educatiu” i van dir que s’estava “perseguint” als castellanoparlants.
Divendres, Plataforma per la Llengua va enviar una carta a la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, per queixar-se del “biaix espanyolista” de la missió i de l’ús “partidista” que, alerten, Dolors Montserrat estaria fent de la comissió de Peticions.
Un expedient obert des del 2017, tot i no tenir-ne competències
Els orígens de la missió es remunten al 2017 quan Ciudadanos (C’s) va denunciar davant l’Eurocámara que el Govern “desobeïa” la sentencia que imposava el 25% en castellà en les aules. El llavors regidor de C’s a Prat Jordi López Gil va presentar a la Comisión de Peticiones la queixa davant el PETI perquè la cambra investigués la suposada discriminació lingüística als alumnes castellanoparlants en el sistema educatiu català.
Dolors Montserrat, portaveu del PP europeu i presidenta de l’òrgan, en recollí el testimoni i aprovà, l’octubre de l’any passat, una missió a Catalunya per a avaluar la qüestió –per bé que Brussel·les no disposa de competències en aquest àmbit i que la Comissió Europeu mateixa ha dit a Montserrat que no veu raons per a intervenir-hi.
L’AEB, entitat de la qual Lopez n’és l’actualment vicepresident, vol que la missió serveixi de “punt d’inflexió” per acabar amb el model d’immersió lingüística del sistema educatiu català, denuncia que no es compleixen les sentències, assegura que “es discrimina” els castellanoparlants a Catalunya i que no es respecta la diversitat cultural i lingüística de la Unió Europea. També argumenta que la immersió suposa una restricció a la llibertat de circulació dels nens i de les seves famílies dins de l’Estat.
Els detalls de la visita
La missió, impulsada per C’s i aprovada per una representant del PP espanyol, es nodrirà de manera gairebé exclusiva de diputats de la dreta i l’extrema dreta europea, incloent-hi l’espanyol Jorge Buxadé (Vox), la italiana Gianna Gancia (Lega Nord), la francesa Virginie Joron (Rassemblement National) i el polonès Kosma Złotowski (Llei i Justícia).
Fonts dels Verds han denunciat que l’agenda de reunions de la missió d’aquesta setmana a Catalunya no està “equilibrada” perquè només es visiten dos centres d’El Prat amb una realitat molt específica.
Demà al matí, els eurodiputats es reuniran amb el president del TSJC, Jesús María Barrientos, i el jutge Javier Aguayo, dos dels responsables principals de les sentències contra la immersió lingüística. Després d’una visita a dos centres del Prat de Llobregat, un dels quals fa un 25% d’hores en castellà, la comitiva es reunirà amb un grup de representants de la Fundació Bofill i amb Carlos Silva, representant de l’associació espanyolista Docentes Libres i ex-candidat municipal de Ciutadans a Barcelona. Silva, vinculat també a l’AEB, ostenta un extens currículum en els cercles de l’activisme espanyolista en què destaquen diferents càrrecs a la difunta UPyD. Així com en el cas de Segura, la reunió amb els representants de la Fundació Bofill va ser proposada pel grup socialista abans d’abandonar la missió.
A la tarda, els eurodiputats es reuniran amb la consellera Anna Simó, que ha titllat públicament la missió de demencial, i amb representants del Consell Escolar de Catalunya, el Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu i la directora de l’Alta Inspecció Educativa. La visita conclourà l’endemà, dimecres, amb una reunió amb la síndica de greuges, Esther Giménez Salinas.
Fa una setmana, en una intervenció al Parlament, la consellera d’Educació, Anna Simó, va titllar la visita de “demencial” i es va preguntar quin objectiu persegueix, amb les visites programades: “Jo no sé quina immersió lingüística volen veure en un centre d’educació especial i en un institut de secundària. Aleshores els vam dir: mirin, aquí tenen tota la llista d’escoles del Prat de Llobregat on s’aplica la immersió. Vagin.”
_____________________________________________________
Informació relacionada:
Quan les famílies ‘xarnegues’ van construir l’escola pública en català
L’ABC i Ciutadans assenyalen ara una escola del Prat de Llobregat
Quan les famílies ‘xarnegues’ van construir l’escola pública en català